logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sosyolojiye Giriş

Soru 1:

Karl Marx ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 2:

Siyasal anlamda hükümetin meşru güç kullanımı hangi kavram ile açıklanır?

Soru 3:

Toplum tipleri dikkate alındığında hem tarım hem de hayvancılıkla uğraşan toplumlar hangi toplum türüne dahil edilebilir?

Soru 4:

Aşağıdaki isimlerden hangisi geleneksel otorite tipine örnek olarak gösterilebilir?

Soru 5:

Feodal toplumdan sanayi topumuna geçiş aşamasında ortaya çıkan sosyal problemlerin de sosyal fizik olarak adlandırdığı pozitif bir bilimin gelişimi ile aşılacağını ve bu yeni bilimle toplumun yeni bir yapıya kavuşturulacağını savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Araştırmacı araştırma problemini ifade ettikten, yani neyi öğrenmek istediğini açıkça ortaya koyduktan sonra bu bilgiye en iyi hangi yolla ulaşılacağına karar vermelidir. Bu bilgi aşağıda yer alan bilimsel araştırmanın hangi aşamasında yer almaktadır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Beck'in, bireylerin yönlendirilmediği, toplumsal ilişkilerin ve toplumsal ağların bireyler tarafından yapılan tercihlerle belirlendiği, bu nedenle sürekli olarak yeniden kurulmak ve yenilenmek zorunda olunan dönemi ifade etmek için kullandığı kavramdır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi otorite tipleriyle ilgili doğru bir bilgi değildir?

Soru 9:

Saint-Simon bazı çevreler tarafından neden ilk sosyolog ya da ilk sosyalist olarak kabul edimektedir?

Soru 10:

Sistemli gözlemlere dayanma ve sorumlu konuşma Yargı oluşturmak için materyalin çıkarıldığı alanın büyüklüğü Tekdüze hareketleri belirleme İnsan gerçekliğine anlam verme biçimi Bildik olanı bilmedikleştirme Maddelerden hangileri sosyolojiyi herkesin kullandığı gündelik hayata ilişkin bilgiden ayıran farklardandır?

Soru 11:

Sosyoloji kişisel sorunların arkasındaki toplumsal sorunları görmemizi sağlar Sosyolojik olgular diğer bilimlerde olduğu gibi bilim insanlarının tekelindedir ve ancak onlar tarafından incelenmelidir Sosyolojinin amacı, sahip olduğumuz bilgileri “düzeltmek” ya da yanlış bildiklerimizin yerine sorgulanamaz doğruları koymaktır Sosyoloji kesin olduğu iddia edilen görüşleri çözümleme ve sorgulama alışkanlığı kazanmamıza yardımcı olur Sosyoloji ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 12:

Aşağıdaki ideolojilerden hangisi 19. yüzyılda sanayileşmenin geniş toplumsal kesimleri hızla yoksullaştırması sonucu, işçi sınıfının yapılanmasıyla ortaya çıkmıştır?

Soru 13:

I. A.B.D, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerdeki siyasal sistemlerin en gelişkin sistemler olduklarını düşünürler ve bu nedenle bu sistemlerin iktidarı en etkin uygulama ve yönetme yolu olduğunu düşünmektedirler. II. Gücün devlet aracılığıyla uygulanmasında baskıcı olmasındansa meşru olması tercih edilir; çünkü meşru iktidarda toplumun o iktidarı kabullenmesi ve işbirliği söz konusudur. Yukarıda özellikleri verilen siyasete ilişkin sosyolojik yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Evrimci yaklaşım toplumsal değişimi nasıl tanımlamaktadır?

Soru 15:

Durkheim Toplumsal İşbölümü adlı eserinde de toplumsal işbölümü ve uzmanlaşmaya bağlı olarak ortaya çıkan mekanik dayanışma ile organik dayanışma tiplerinden söz eder. Buna göre; Modern toplumlarda görülen farklılaşmaya dayalı karmaşık bir işbölümü ve uzmanlaşmanın söz konusu olduğu toplumsal işbölümü tipi hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal davranışa örnek olabilir?

Soru 17:

Aşağıdaki seçeneklerde yer alan kavramlardan hangisi teolojik içerikli bir kavramdır?