logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyolojiye Giriş

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi çok kocalılık anlamında kullanılan kelimedir?

Soru 2:

“Sosyoloji” kavramını icat etmiş ve sosyolojide pozitivist sosyoloji olarak bilinen gele­neği kurmuş kişi kimdir?

Soru 3:

Egemen sını?arın bağımlı sını?ar üzerinde zor ve ikna yöntemleri kullanarak bütünlüklü bir otorite/egemenlik kurulması sürecine ne ad verilmektedir?

Soru 4:

Arkadaşlarınızla çay içmek üzere bir araya geldiğimizi, ya da bir tanıdığınıza çay içmek için uğradığımızı düşünelim. Burada amacımız aslında çay içmek değil, bir araya gelmek ve konuşmaktır, bu birliktelik içilen çaydan daha önemlidir. Yukarıdaki örnekte çayın ne gibi bir anlamı vardır?

Soru 5:

Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

Kültürün, failin seçiminden ya da toplumsal dünyayı yorumlamasından çok, toplumsal yapının örgütlenmesinden veya ihtiyaçlardan çıktığını öne süren kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Din ile politik egemenlik arasındaki ilişki bakımından merkezi öneme sahip olan “karizmatik otorite” kavramını hangi düşünür ortaya atmıştır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi çocukların suça yönelmesine yol açan risk faktörleri arasında gösterilemez?

Soru 9:

Sosyolojik yaklaşımlar aileye farklı bakış açılarıyla farklı değerlendirmeler yapsalar da, hepsinin ailenin önemi konusunda uzlaşmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Çocuklardaki suç ve suça ilişkin davranışların nedeni olarak diğer bireylerle olumsuz ilişkileri gösteren kuram hangisidir?

Soru 11:

Sosyal düzenin işlememesi durumunda ortaya çıkan kuralsızlık durumunu tanımlayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Eğitimin görevini, bireyleri toplumsal yapıda ulaşacakları statülere hazırlamak olarak gören birinin aşağıdaki yaklaşımlardan hangisini benimsediği söylenebilir?

Soru 13:

Din kendinden başka hiçbir şeye indirgenmemeli ve “din olarak din” yaklaşımıyla ele alınmalıdır. Yukarıda ifade edilen görüş aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

Soru 14:

“Özellikle tüketim toplumuna indirgenen modern toplumda bireylerin bilinçlerinin nasıl kitle kültürü aracılığıyla manipüle edildiği, tüketim ile baştan çıkarılarak düşünmeye ve araştırmaya daha az yönelen varlıklara dönüştürüldükleri üzerinde vurgu yapar.” ifadesi aşağıdaki yaklaşmımlardan hangisiyle ilgilidir?

Soru 15:

Toplumsal dünyayı incelemek için de doğa bilimlerinde kullanılan yöntem ve tekniklerin uygulanması gerektiğini savunan görüş hangisidir?

Soru 16:

Dinsel ayinin toplumsallık yaratan işleviyle ilgilenen ve dini ahlaki bir topluluğu bir arada tutan inançlar ve uygulamalar olarak gören kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Marx'a göre aşağıdaki seçeneklerden hangisi altyapı kurumları arasında yer almaktadır?

Soru 18:

I- Hıristiyan-Avrupa ailesi II- İslami Batı Asya / Kuzey Afrika ailesi III- Güney Asya ailesi IV- Çekirdek aile V- Konfüçyen Asya ailesi VI- Sahra-Altı Afrika ailesi VII- Güneydoğu Asya ailesi VIII- Geniş aile IX- Kreole (Avrupa kökenli siyahlar) ailesi Yukarıda verilen aile tiplerinden hangileri dünyada temel olarak kabul edilen aile sistemleri ndendir?

Soru 19:

Sağduyu ile sosyolojinin insan deneyimlerini ele alışları arasındaki fark, konuyu ele alış biçiminden ve bakış açısından kaynaklanır. Bu farklılıkları dört başlıkta özetlemek mümkündür. Buna göre aşağıdakilerden hangisi "Sistemli gözlemlere dayanma ve sorumlu konuşma" farklılığı altında ele alınmaktadır?

Soru 20:

Marx ve Engels'in dine yönelik materyalist yaklaşımı düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?