logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyolojiye Giriş

Soru 1:

Ayşen: "Bir toplumda azınlıkta olan grupların değer, tutum, inanç ve yaşam tarzına işaret etmek için kullanılır." Seda: "Egemen kültürel değerlere topyekûn bir şekilde karşı gelen grupların yaşam biçimlerine işaret etmek üzere kullanılır." Furkan: "Endüstri öncesi toplumlardaki geniş halk kesimlerinin gündelik kültürüne işaret eder." Yukarıda kişilerin yaptıkları tanımlara ilişkin yapılan eşleştirmelerden hangisi doğrudur?

Soru 2:

Toplumsal Olgu: Bireyin dışında bulunan ve sahip oldukları zorlama gücü sayesinde kendilerini bireye kabul ettiren davranış, düşünme ve hissetme biçimleridir. Benlik: Diğer insanların bireylerin toplum içindeki yerine verdikleri addır. Toplumsal Grup: üyeleri arasında ortak amaç ve çıkarlar olan, Üyelerinin karşılıklı ilişki içinde olduğu ve bir sürekliliği olan insan topluluğudur. Toplumsal       Rol: Roller, her bireyi yaşamındaki diğer bireylere bağlayan davranışlara ilişkin toplumsal olarak tanımlanmış beklentilerdir. Yukarıda verilen eşleştirmelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 3:

Anthony Giddens modernliği hangi temel kurumlar aracılığıyla tanımlar?

Soru 4:

Otorite ile meşrutiyet arasında kurulan ilişki türüne aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yer verilmiştir?

Soru 5:

Otoriteyi ideal tip kavramıyla açıklayan ve üç otorite tipinden bahseden  toplumbilimci aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Laiklik, kimi devletlerde sorun olabilmekte ve siyasetin, iktidarların en önemli mücadele alanlarından birisini oluşturabilmektedir. Bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Toplumsal yaşamdaki değişimlerle birlikte kültür teriminin anlam ve içeriği hangi dönemde değişmeye başlamıştır?

Soru 8:

Bir rejim, sosyal sistem ya da siyasi iktidarın baskıdan çok geniş toplum kesimlerinin ona rıza göstermesi sonucu ortaya çıkan egemenlik biçimine denir.” Verilen tanım aşağıdaki seçeneklerde yer alan hangi terimin açıklamasıdır?

Soru 9:

Din ile siyaset arasında kesin bir ayırım yapan ve toplumda dinin sınırlı bir rol oynadığını savunan görüş hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Lambert tarafından tanımlanan modernliğin dinsel etkilerinden birisi değildir ?

Soru 11:

Kapitalizmin  neden doğu toplumlarında değil de batıda ortaya çıktığı dinin hangi temel kurumlar ile ilişkili olduğunu göstermektedir?

Soru 12:

Aşağıdaki yaklaşımlardan  hangisi bireyleri sosyal çevreyle birlikte suçlu ve normal bireyler arasındaki farklılıklara odaklanır?

Soru 13:

Toplumu biyolojik organizmalara benzeten, biyolojik organizmalar nasıl organlarına indirgenmiyorsa toplumun da kendisini oluşturan parçalara indirgenmeyip bir bütün olarak ele alınması gerektiğini düşünen bilimadamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Siyaset biliminin incelediği alanı ne şekilde tanımlayabiliriz?

Soru 15:

“Toplumsal değişme genellikle birbirini etkileyen süreçlerden oluşur”.Yukarıda verilen açıklama toplumsal değişmenin özelliklerinden hangisinin açıklaması olabilir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi sembolik etkileşimciliğin sosyolojideki gelişiminde katkı sağlamamıştır?

Soru 17:

Öğrenci başarısızlığının kökenleri ni daha çok okul içi süreçler de arayan, okulların ve öğretimin alt sınıflardan çocukların aleyhine kurgulandığını savununan kuram hangisidir?

Soru 18:

İnsanları bir arada yaşamaya, toplumlar kurmaya yönlendiren ve birbirleriyle çeşitli ilişkiler kurmalarını sağlayan hangi özellikleridir?

Soru 19:

Aşağıdaki yaklaşımlardan hangisi en çatışmacı yaklaşımlar içinde en etkili yaklaşım olarak ifade edilmektedir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal normlardan biri değildir?