Antikçağ Yunan toplumunda Herodotos ile başlayan eleştirel, araştırmacı ve belgeleri önemseyen tarihçilik tutumunu devam ettiren filozof aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) Thukydides
Tarihin ilk kuruluşu, babadan oğula ve bir nesilden ötekine geçişin hikayesiyle olmuştur; fakat zamanla aktarılan şeyler arasına pek çok inanılmaz olay katılınca, aktarımda doğrular azalmış, bu yüzden de ulusların kökenlerini anlatan hikayeler saçma unsurlarla dolmuştur. Düşüncesinde olan düşünür kimdir?
Doğru Cevap: D) Voltaire
Aşağıdakilerden hangisinin İbn Haldûn’un kendinden önceki İslam düşünürlerinden ayrılan bir tarihçi olmasında etkisi yoktur ?
Doğru Cevap: A) Hıristiyanlığın tarih anlayışını temel alması
“Varlıktaki tüm unsurların varoluşlarının kökenini Tanrı’ya bağlayan açıklama tarzı” anlamında kullanılan Yunanca sözcük aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Theogonia
18. yüzyıl Avrupa’sında tarih felsefesinin ortaya çıkmasına zemin hazırlayıcı etkenlerin başında aşağıdakilerden hangisi gelir?
Doğru Cevap: B) İlerleme inancı
Arapça’da “batı” anlamına gelen garbdan türetilmiş ve Ortaçağ’dan günümüze uzanan zaman diliminde, Libya ve Tunus’tan Fas’a kadar uzanan, Kuzey Afrika’nın batı bölgesine verilmiş isim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Mağrib
“Verum et factum convertundur” yani “Doğruluk ile olgu birbirine dönüştürülür sözü kime aittir?
Doğru Cevap: B) Vico
I. Din temelli medeniyetin sunduğu bir kavramsal çerçeve içerir. II. Ortaçağ Hıristiyan Medeniyetinin dönüştürülmesiyle ortaya çıkmıştır. III. Tanrı ve Kilise’nin yerini, insan ve onun yapıntısı olan kültür dünyası alır. Yeniçağ Avrupa Medeniyeti ile ilgili olarak yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: D) II ve III
Gerçek îman, kişinin Tanrı önünde kibrini kırması ve nefsini alçaltmasıdır diyen ve gnostiklere karşı olan düşünür hangisidir?
Doğru Cevap: B) Kartacalı Tertullianus
El-Müstasfâ adlı yapıtında ilimleri salt aklî, salt naklî ve hem aklî hem naklî olarak genel açıdan üçe ayırmış filozof kimdir?
Doğru Cevap: B) Gazzâlî
İlimleri sınıflarken fiziği “aşağı”, matematiği “orta”, metafiziği de “yüce” olarak niteleyen ve İbn Sînâ’yı etkilen bilim adamı kimdir?
Doğru Cevap: C) Hârezmî
“Mukaddime İbn Haldûn’un kapsamlı bir dünya medeniyetleri tarihi projesi olarak tasarladığı ve yazdığı Kitâbu’l-İber’in Giriş bölümü ile Birinci Kitap’ın toplamından oluşan kısmıdır.” Buna göre, aşağıdakilerden hangisi Birinci Kitap’ta öne çıkan konulardan biri değildir ?
Doğru Cevap: E) Araplar’ın, Berberîler’in ve Zenâte kabilesinin tarihi
Vico'nun eseri Yeni Bilim'deki anahtar kavramlardan birisi olan "kayra" aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Tanrısal iyilik (inayet)
I. Rönesans, Ortaçağ ve Yeniçağ arasında bir köprüdür. II. Rönesans, “yeniden doğuş” anlamına gelir. III. Hümanizm, Rönesans’ın barındırdığı akımlardan biridir. Rönesans’la ilgili yukarıda verilenlerden hangileri söylenebilir?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Peygamber ve yakın çevresinin başına gelen önemli olayları anlatan sınırları belirli kitap türü aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Tabakat
Aşağıdakilerden hangisi Hobbes ve Bacon’ın ortak bir görüşüdür?
Doğru Cevap: E) Historia civilis, bir theoria etkinliği olamaz.
İbn Sina’nın ilim sınıflandırmasında Matematik, geometri, astronomi, müzik, gramer, retorik ve mantık bir araya geldiğinde nasıl anılır?
Doğru Cevap: C) Yedi özgür sanat
Voltaire, eski çağlara ilişkin 3 bin yıllık tarihin yeterince bilinmemesini nasıl açıklamıştır?
Doğru Cevap: E) Devrimler
Aşağıdakilerden hangisi deneyciler grubundaki düşünürlerden biridir?
Doğru Cevap: E) Berkeley
Aydınlanma’da tarih üzerine çalışmalarda köklü değişikliklerin ortaya çıkmasını ve “modern” olarak nitelenebilecek yeni bir tarih anlayışının temellerinin atılmasını sağlayan görüş hangisidir?
Doğru Cevap: B) Usçuluk