logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Tarih Felsefesi 1

Soru 1:

İbn Sinâ matefizik ve mantığı ne tür ilimler olarak adlandırmıştır?

Soru 2:

Gazzâlî’nin ilimleri salt aklî, salt naklî ve hem aklî hem naklî ilimler olarak genel açıdan üçe ayırdığı eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Hangisi Voltaire’nin en yoğun olarak eleştirdiği kurumlardır?

Soru 4:

Doğa ile us ya da evren ile zihin arasında varolduğu iddia edilen uygunluğun kaynağı olarak Tanrı’ya işaret eden düşünce akımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Tarih felsefesini tarih metafiziği ve analitik tarih felsefesi olarak ikiye ayıran düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

"İbn Haldûn kimi çevreler tarafından tarihçi, medeniyet-kültür tarihçisi, tarih kuramcısı olarak görülürken, diğer çevreler tarafındansa sosyolog, ekonomist, kamu hukukçusu, siyaset düşünürü olarak değerlendirilir." Bu cümleden hareketle nasıl bir çıkarım yapılabilir?

Soru 7:

Asıl adı Francois Marie Arouet olan ve Fransız Devrimi'yle Aydınlanma hareketine destek veren din ve ifade özgürlükleri üzerine yazılarıyla ünlü düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

İslam dünyasında Peygamber’in biyografisi için kullanılan ortak isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi, Aydınlanma dönemi tarih anlayışının özelliklerinden biri değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Rönesans dönemi tarih yazıcılığını Ortaçağ tarih yazıcılığından ayıran unsurlardan birisi değildir?

Soru 11:

Kilise Babaları dönemiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 12:

Tarihin olayları gerçek nedenleriyle anlatması gerektiğini savunurken, “gerçek” terimini daha çok siyasi bir içerimle kullanmış olan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Augustinus’un geliştirdiği tarih düşüncesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 14:

Mukaddime aşağıdaki hangi eserin Giriş bölümü ve Birinci Kitap’ın toplamından oluşan kısımdır?

Soru 15:

Ulusların kökenlerini anlatan hikayelerle ilgili saçma bulduğu unsurları nitelemek üzere “Sanıların Tarihi” terimini kullanan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Voltaire’in Alman İdealistleri ile karşılaştırıldığında “çekingen” olarak nitelenmesi, en çok aşağıdakilerden hangisine dayandırılabilir?

Soru 17:

İbn Haldun’un, toplumu oluşturan bireylerin birbiriyle dayanışarak, karşılıklı bağ kurarak ortak hareket etmesi ve bunun toplumu bir arada tutan en güçlü maya olması olgularını ifade etmek üzere kullandığı terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Epistemoloji adını ilk kez açıkça kullanarak, insan bilgisinin kaynağı ve sınırları gibi sorunlarla hesaplaşma gerekliliğini savunmuş olan filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Etika adlı yapıtını kaleme alan ve doğru bilginin “geçmişte olup bitmiş olanlara inanmakla” değil, her zaman “genel kavramlara dayanmakla” elde edilebileceğini savunan düşünür kimdir?

Soru 20:

Rodos’un efsaneye dayalı tarihini anlatan ve geçmişi, “değişmeyen gerçeklik” anlamında kullanan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?