logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Tarih Felsefesi 1

Soru 1:

Walsh'a göre tarih felsefesi, tarihte anlam, bütünlük, yasa ve amaç gibi sorunları inceleyen alan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Antikçağ Yunan toplumunun gün geçtikçe kötüye gittiğini düşünen Hesiodos, bu düşüncesini aşağıdakilerden hangisiyle temellendirmiştir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi hem Yahudiliğin, hem de Hıristiyanlığın tarih düşüncesini karakterize eden yönlerden biri değildir?

Soru 4:

Tarih felsefesine ilişkin aşağıdaki terimlerden hangisi anlamıyla birlikte doğru olarak verilmiştir?

Soru 5:

Platon, toplumsal yaşam ile ahlak arasında gördüğü çelişkinin aşağıdakilerden hangisiyle aşılacağını savunur?

Soru 6:

Yeni-Platonculuk adı verilen bir akımın başlıca filozofu olarak anılan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Augustinus sayesinde Avrupa kültürüne yerleşmiş olan tarih ve zaman öğretisi nedir?

Soru 8:

Tarih Tasarımı adıyla dilimize çevrilen yapıtın yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Latince’de yapılmış işlerin/şeylerin anlatımı, öykülenmesi anlamında kullanılan bir tamlamadır. Bu tamlama, geçmişte yapılmış tüm işlerin yazıya geçirilmesi anlamında kullanılır ve bu kullanım, bizde ‘tarih’ sözcüğüyle karşılanan ‘historia’ sözcüğünün ikinci temel anlamını oluşturan kavram hangisidir?

Soru 10:

Hesiodos’un çağlar öğretisindeki çağlar sıralandığında aşağıdakilerden hangisi dışarıda kalır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Thukydides’in Herodotos’tan farklı  bir yönünü ifade eder?

Soru 12:

Tarih felsefesi Walsh’a göre hangi iki alana ayrılır?

Soru 13:

I-Tarih insan topluluklarının ve onların kurumlarının tarihidir. II-Tarih, ilkel insanın başlattığı gelişmelerden ne çıkacağını önceden gördüğü düşüncesi üzerine temellenir. III-Tarih yalnızca insan zihninin bir ürünüdür.IV-Tarih insan yapıp etmelerinden oluştuğundan, onda bir plan varsa da bu plan tamamen insana aittir.V-İnsan doğası ancak tarih aracılığıyla anlaşılabilir, çünkü tarih insanın karakterini oluşturur. Giambattista Vico’nun görüşleri ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 14:

Aşağıdaki bilim adamlarından hangisi tarih felsefesinin kurucusu olarak sayılır?

Soru 15:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Yeni-Platonculuk akımının başlıca filozofu olan Plotinos’a ait bir görüş olabilir?

Soru 16:

Hıristiyan tanrıbiliminden yararlanarak geliştirdiği tarih anlayışının, tüm Ortaçağ boyunca Kilise’nin de resmî tarih görüşü olduğu filozof kimdir?

Soru 17:

"Yunanca bir sözcük olan, Ortaçağ’da “bilgi”, “Tanrı’yı duygu ile bilmek” gibi anlamlarda kullanılmış .............., fantastik düşünce öğelerinin çokluğundan, Augustinus sonrası Hıristiyanlığın resmî görüşünden çok uzak sayılacak din görüşlerini de içinde barındıran bir çığır olmuştur.", cümlesindeki boşluğa hangi sözcük gelmelidir?

Soru 18:

”Zaman ilerledikçe insanların tanrılardan uzaklaştıkları, bozuldukları ve kötüleştikleri” görüşünde olan düşünür kimdir?

Soru 19:

________ ve ________, insanın kendini anlaması ve varlığını temellendirmesi bakımlarından, ortaya çıkış zamanlarındaki farkı göz önünden kaçıracak ölçüde birbirlerine içten içe bağlanmış ve birbirlerini sürekli besleyen iki çalışma alanıdır. Yukarıdaki boşluklara seçeneklerden hangisinin getirilmesi en uygun olur?

Soru 20:

Hangi yargı Augustinus’un tarih görüşleri bağlamında yıkılmıştır?