logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çatışma ve Stres Yönetimi 1

Soru 1:

Çatışmalarda üçüncü tarafın rolünü tarafsız ve bağımsız bir uzmanın belirlediği çatışma çözme yöntemi hangisidir?

Soru 2:

Öfkenin anlaşılmasına ve çözülmesine yönelik de farklı kuramsal yaklaşımlar mevcuttur. Bunların başlıcaları; psikoanalitik kuramlar, biyolojik kuramlar, davranışçı kuramlar ve varoluşçu kuramlardır. Bunlardan hangisi öfkenin kontrolüne yönelik çözüm önerileri geliştirilmesinde daha uygun bir bakış açısı sunmaktadır? Neden?

Soru 3:

Bireyler kendilerini öfkelendiren herhangi bir durumla karşılaştığı zaman fizyolojik, bilişsel ya da davranışsal boyutta tepkiler göstermektedir. Aşağıdaki davranışlardan hangisi bilişsel boyuta bir örnek teşkil eder?

Soru 4:

Bu stratejide arabulucu doğrudan anlaşmazlığın taraflarına odaklanarak, tarafların görüş, istek, duygu ve çıkarlarının neler olduğunu ortaya çıkarmaya çalışır. Arabuluculuk sürecinde anlaşmazlıkların çözümüne odaklanmak, bu stratejinin temelini oluşturmaktadır. Arabulucu, bu stratejide sonuca ya da anlaşmayı sağlamaya yöneldiği için diğer stratejilere göre daha çok yönlendirici ve ısrarcı olma eğilimi sergileyebilmektedir. Yukarıda bahsi edilen yaklaşım ne tür bir Arabuluculuk stratejisi veya tarzını tanımlamaktadır?

Soru 5:

I. Öğrencilere alternatif bir meslek olanağı sağlamaktadır. II. Bireylerin farklı ortamlarda karşılaşabilecekleri çatışma durumlarını çözmede etkilidir. III. Bireyin sağlıklı gelişimini destekler ve benlik saygısını artırır. IV. Denetim odaklı bir okul ortamı sağlamaya yardımcı olur. Yukarıda verilenlerden hangileri akran arabuluculuğunun temel yararları arasında yer alır?

Soru 6:

Aşağıda verilen etkili iletişimin temel alındığı etkin bir çatışma çözme sürecinin basamaklarından hangisinin açıklaması doğrudur?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi otokratik liderlik stillerinin çatışma yöntemine bakış açılarına uygun değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi paylaştırıcı müzakere yaklaşımlarının özelliklerindendir?

Soru 9:

Örgüt içinde her iki tarafında kazanabileceği etkin bir çatışma çözme sürecinin basamakları düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi sözsüz iletişimin unsurlarından biridir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi müzakere sonuçlarını etkileyen ortama ilişkin faktörlerden biridir?

Soru 12:

Çalışanları arasında bir çatışma olduğunda ilgisiz liderlik stiline sahip yönetici aşağıdaki ifadelerden hangisini kullanır?

Soru 13:

I. Hedefleri olabildiğince yüksektir II. Kendi görüşlerini dayatır. III. Verimlilik odaklıdır. Yukarıda verilen maddelerden hangisi ya da hangileri otokratik lider özelliklerindendir?

Soru 14:

İletişim sürecinde kişilerin birbirlerini tanımaları ve birbirlerinin sözcüklere, mesajlara yükledikleri anlamlar hakkında bilgi sahibi olmaları beklenir. Gönderici ve alıcının iletişim sürecindeki sözcüklere aynı anlamı vermesi aşağıdaki kavramlardan hangisiyle ifade edilir?

Soru 15:

Öfke yaşantısı olan bireylerin öfkelerini göstermek yoluyla sorunu çözebileceklerine inanması, öfkeye yol açan nedenlerden hangisine işaret etmektedir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi öfkenin temelinde yatan duygulardan biri değildir?

Soru 17:

"Aile şirketlerinde iki tip aile üyesi bulunmaktadır: Birincisi doğrudan şirkette istihdam edilenler, ikincisi ise şirkette istihdam edilmeyen, fakat istihdam edilen üyeler ya da yönetim kurulu üyeleri aracılığıyla kararlar üzerinde doğrudan kontrole sahip olan üyeler. Bu durum ise karar alma süresini uzattığı gibi, bu süre içerisinde yetki karmaşası yaratarak bilişsel ve duygusal çatışma yaşanma olasılığını arttırmaktadır." Verilen açıklama aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ilgilidir?

Soru 18:

I. Durumluk öfke II. Sürekli öfke III. Bağlamsal öfke IV. Aşırı öfke Yukarıdakilerden hangileri öfke duygusunun alt boyutlarıdır?

Soru 19:

Karip, bazı noktalara dikkat etmenin kendimizin ve karşı tarafın düşünce biçimlerini anlamayı kolaylaştırabileceğini öne sürmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri olarak gösterilemez?

Soru 20:

İletişim ortamı bakımından hem alıcı hem kaynak açısından dil dışı öğelerin etkili olduğu iletişim biçimi aşağıdakilerden hangisidir?