Yöneticilerin iş yerinde ihtiyacı olan çatışma türü hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) bilişsel çatışma
Aşağıdakilerden hangisi dinleme engelleri olarak karşımıza çıkan engellerdendir?
Doğru Cevap: E) Konuşanı suçlamaya yönelme
Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde çatışma yönetiminde öfkeye yol açan neden ve bu nedenin açıklaması doğru eşleştirilmiştir?
Doğru Cevap: A) Kabahatlilik - Başkalarını suçlamanın uygun olduğunun kabul edilmesi
Aşağıdaki etkin bir çatışma çözme sürecindeki basamaklardan hangisi yanlıştır ?
Doğru Cevap: E) Öncelikle geçmişte yaşanan çatışmalar değerlendirilme, sonra geleceğe yönelik çalışılmalıdır.
Bir örgüte yeni atanan lider işgörenlerin son derece verimsiz olduğunu, yaptıkları işi beğenmediklerini, motivasyon konusunda sorunlu olduklarını tespit etmiştir. Bu lider aşağıdaki yöntemlerden hangisini kullanırsa verimliliği arttırmaya fayda sağlamaz?
Doğru Cevap: E) Görev Tanımlama
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi otokratik liderlerin özellikleri arasında yer almaz?
Doğru Cevap: A) Kişilerarası ilişkilerde güçlü bir etkiye sahiptirler.
İletişim tanıları incelendiğinde bazı ortak kavramların tüm tanımlarda yer aldığı görülmektedir. Bu kavramlar aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?
Doğru Cevap: A) Süreç - Etkileşim - Anlam - Anlama
I. Çatışma mantıklı ve ussal mı? II. Çatışmaya kaygılı mı yaklaşıyor? III. Çatışma durumlarında pasif mi? Yukarıda verilen sorular liderlik stiline göre yöneticilerin çatışma yönetimine ilişkin hangi duruş boyutlarına sırasıyla örnektir?
Doğru Cevap: E) Algısal-Duyuşsal-Davranışsal
Aşağıdakilerden hangisi etkililik düzeyi yüksek olan örgütlerin iletişim sistemlerinin ortak özelliklerinden biridir?
Doğru Cevap: C) En son iletişim ve bilişim teknolojisi kullanılır.
Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde insan doğasına ilişkin görüş ile liderlik stili arasındaki ilişki doğru şekilde verilmiştir?
Doğru Cevap: E) İyimser görüş-İlgisiz liderlik
Aşağıdakilerden hangisi çatışma yönetiminde liderlik stillerinden insan doğasına ilişkin iyimser görüşün benimsediği düşüncelerden biridir?
Doğru Cevap: A) İnsan kalıtımsal olarak yardımlaşmaya ve işbirliğine eğilimlidir.
Yönetici Hasan Bey, çalışanlarına bu ay ki performanslarına ilişkin e-mail ile geri bildirim vermiştir. Çalışanlar ise bu geri bildirimlere yönelik görüşlerini ise posta iletişim kutusuna isimsiz olarak atarak iletmişlerdir. Bu durumda temelde gerçekleşen iletişim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Yönetsel iletişim
Aşağıdakilerden hangisi yapılış biçimine göre yapılan iletişim türlerindendir?
Doğru Cevap: C) Sözlü iletişim
I. Alıcı tarafından anlaşılması zor olabilecek sözcüklerin açıklanması II. Soyut ifade ve sembollerden çok somut semboller kullanılması III. Sembollerin alıcının daha önce alışkın olmadığı anlamda kullanılması IV. Alıcının bilgi ve deneyim alanına girmeyen semboller kullanılması Hangi amaçla gönderilirse gönderilsin, gönderilecek mesaj hazırlanırken yukarıda yer alan noktalardan hangilerine dikkat edilmesi gerekir?
Doğru Cevap: B) I ve II
Çatışma yönetiminde öfke ile ilgili kuramsal yaklaşımlar mevcuttur. Aşağıdakilerden hangisi bu kuramsal yaklaşımlardan biri değildir?
Doğru Cevap: E) Hümanist Kuramlar
Aşağıdakilerden hangisinde etkililik düzeyi yüksek olan örgütlerin iletişim sistemlerinin sahip olduğu özellik doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: E) Doğal iletişim yoluyla denetim işlevi de yürütülür.
I. Hedefleri yüksek tutar. II. Verimlilik odaklıdır. III. Kendisini örgütsel amaçlara ulaşmada kritik etken olarak algılar. Bu özelliklere sahip bir liderle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: D) Otokratik bir liderdir.
Her iki taraf da birbirlerinin duygu, düşünce ve gereksinimlerini anlamaya çalışarak ve birbirleriyle empati kurabilmeleri çatışma çözme sürecinin hangi basamağıyla ilişkilendirilir?
Doğru Cevap: B) Algıları netleştirme
Kaynak iletişimi başlatan, mesajı gönderen ve kodlayan kişidir. Kaynağın mesaj gönderirken aşağıdakilerden hangisini dikkate almamalıdır?
Doğru Cevap: E) Bilginin teorik temellerine inilerek anlatılması
Bilişsel-davranışçı terapi teknikleri tek başına kullanılmalıdır. Hedef, bireyin hoşnutluk durumunun artması, sosyal becerilerinin geliştirilmesi ve istenmeyen davranışının azaltılmasıdır. Bilişsel-davranışçı terapi biofeedback ve düşünceyi durdurma tekniklerinden oluşur. Kullanılan teknikler uygulama becerisi gerektirmektedir. Bilişsel-davranışçı terapi ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: C) II ve IV