logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler

Soru 1:

Amerika Birleşik Devletleri'nde 1948 ile 2008 yılları arasında kaç defa başkanlık seçimi yapılmıştır?

Soru 2:

Fransa'da kurulan 4. Cumhuriyet Dönemi'ne ilişkin aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

Birleşik Krallık yönetim sistemi nedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi anayasa konseyinin görevlerinden biridir?

Soru 5:

Birleşik Krallık’ın, İkinci Dünya Savaşı sonrasında güttüğü devletçi politikalarla oluşturduğu sosyal güvenlik ağının amacı aşağıdakilerin hangisidir?

Soru 6:

I. Aritso’nun Politika adlı ünlü eseri bu tür bir arayışın ilk ürünlerinden olup pozitif yanı daha ağır basan bir niteliktedir. II. Karşılaştırmalı siyaset ile ilgili ilk ciddi sapış N. Machiavelli (Makyavel) tarafından yazılmış olan Prens adlı kitaptır. III. Endüstri devrimi sonrası Batı Avrupa’da güçlenen kapitalist ekonomiler dünyayı aralarında pay etmeye çalışan bir emperyalizm dönemini başlattılar. Yukarıdakilerden ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 7:

Fransa’ da yasaların anayasallık denetimiyle yetkili olan birim hangisidir?

Soru 8:

Fransa’ da yasaların anayasallık denetimiyle yetkili olan kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Birleşik Krallık hangi yılda AB’ye üye olmuştur?

Soru 10:

Yarı-başkanlık rejimlerinin Doğu Avrupa’ya doğru yayılması hangi yıllarda olmuştur?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Fransa'nın 5. Cumhuriyet rejimini kuran General Charles de Gaulle'ün Cumhurbaşkanlığı makamına ilişkin görüşlerini yansıtmaz?

Soru 12:

“Fransa’da Meclis, hükümet tarafından geliştirilen programı onaylamaz, genel siyaseti benimsemezse, ……….., ,  …………….  ’na istifasını sunmak zorundadır.” Yukarıda boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisine göre siyasal olay, olgu veya gelişmenin ortaya çıktığı her durumda var olan ve ortaya çıkmadığında da var olmayan bağımsız değişken, o bağımlı değişkenin nedeni olarak ayrışır?

Soru 14:

Siyaseti anlamlandırabilmek ve hatta anlayabilmek için .............. temel bir mantık yürütme sürecidir. Noktalı boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 15:

Ulus-devletin örgütlenme biçimleri, temel kurumları, bu kurumların iç işleyişini belirleyen yazılı ve yazısız kurallar ile bu kurumların birbirleriyle ilişkilerinin oluşturduğu bütüne ne ad verilir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Amerikan seçimlerinde Demokrat Parti'ye oy veren kesimlerin karakteristik özelliklerinden biri değildir ?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Fransız Devrimcileri'nin gerçekleştirdikleri eylemlerden biri değildir?

Soru 18:

Yapısal işlevsel yaklaşımlara ait doğru bilgi veren seçenek hangisidir?

Soru 19:

Westminster De­mokrasisi diye anılan siyasal rejimin temel dayanaklarından, A. Lijphart önerisine göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 20:

“Yeni İşçi” (New Labour) hareketi ve ideolojisini ortaya koyarak 1997 yılında başbakan olan İşçi Partisi lideri aşağıdakilerden hangisidir?