logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi sağ totaliter rejimlerde ekonomik sistemin rejimin bünyesine dâhil edilmesinin en yaygın biçimi olarak kabul edilir?

Soru 2:

Bir siyasi liderin politik destek karşılığı kişi ve zümrelere devletin kaynaklarını kullanarak maddi çıkar sağlamasına.................sistemi denir Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki seçeneklerde belirtilen kavramlardan hangisi getirilmelidir?

Soru 3:

Otoriter rejimlerde devlet-birey ilişkileri nasıl sağlanır?

Soru 4:

Amerika Birleşik Devletleri dünyanın kaçıncı büyük ülkesidir?

Soru 5:

Ufak bir zümrenin devlet yönetimini topluma karşı anayasal bir sorumluluğu olmadan elinde tuttuğu siyasal sistemlere ne ad verilir?

Soru 6:

I. Siyaseti anlamlandırabilmek ve hatta anlayabilmek için karşılaştırma, temel bir mantık yürütme sürecidir. II. Mill önerdiği mantık süreçlerine, uyuşma yöntemi ve fark yöntemi adını vermiştir. III. Bir siyasal olay, olgu veya gelişmenin ortaya çıktığı her durumda varolan ve ortaya çıkmadığında da var olmayan bağımsız değişken, o bağımlı değişkenin nedeni olarak ayrışır. Yukarıdakilerden ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 7:

Otoriter rejimlerde siyasal katılma sınırlıdır. Otoriter rejimlerde halkı siyasal olarak seferber (mobilize) edecek ve sistemi bir arada tutacak kapsamlı bir ideolojik yapı yoktur. Totaliter rejimlerde iktidardaki kişi veya grupların erkinin görece olarak sınırlı ve tahmin edilebilir olması söz konusudur. Juan Linz'e göre (1970) otoriter rejimleri totaliter rejimlerden ayıran özellikler göz önüne alındığında yukarıdaki öncüllerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 8:

Liderin bir taraftan devletin kaynaklarının kullanımı üzerinde sınırsız yetkisi bulunduğu, diğer taraftan bu gücü yakınlarını kayırmak için kullandığı rejimlere ne ad verilir?

Soru 9:

Birleşik krallığın yönetim sistemi aşağıdakilerin hangisidir?

Soru 10:

Türkiye ve İngiltere demokrasi ile yönetilmelerine rağmen Türkiye’de tek meclis (TBMM), İngiltere’de ise iki meclis (Lordlar ve Avam) bulunmaktadır. Sadece yukarıda verilen bilgilerden aşağıdaki seçenekte yer alan ifadelerden hangisine ulaşılabilir?

Soru 11:

"Sovyetler Birliği’nin yapısını örnek alması, Marksist-Leninist ideolojiye göre kurumlarını oluşturması, iktidarın işçi ve köylülerin birlikte yönetimde yer almasını sağlayacak şekilde yeniden yorumlandığı bir ideolojinin etrafında örgütlenmesi". Bu özellikler, bilinen totaliter rejim uygulamalarından hangisine aittir?

Soru 12:

Bir hükümet türü olarak başkanlık sistemi ilk olarak hangi ülkede uygulanmıştır?

Soru 13:

4. Totaliter rejimlerde hükümetler Polis ve jandarma gibi resmi kolluk kuvvetlerinin yanı sıra toplumu sindirmek için bazı özel oluşumlar kullanabilir bu oluşumların adı nedir?

Soru 14:

Avrupa Topluluğu'na, "Avrupa Birliği" adını veren Maastricht Antlaşması kaç yılında yürürlüğe girmiştir?

Soru 15:

Avrupa Topluluğu hangi anlaşma ile kurulmuştur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi kantonların yetki paylaşımlarından (Münhasır Yetkiler) biridir?

Soru 17:

Aşagıdakilerden hangisi İsviçre federal sisteminde, Federal Konsey'in görevlerinden biri değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliği Konseyi'nin görevlerinden biri değildir?

Soru 19:

I. Ekonomik etkenler II. Sosyokültürel etkenler III. Hukuksal etmenler Modern siyasi arenada otoriter rejimlerin bu sıklıkta ortaya çıkmasının ardındaki sebepleri araştıran siyaset bilimciler, yukarıdaki hangi ana etmenler üzerinde durmuşlardır?

Soru 20:

Kömür ve çelik üretiminin uluslarüstü bir organa bırakılmasını öneren Fransız devlet adamı aşağıdakilerden hangisidir?