logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler

Soru 1:

"Bir siyasal olay, gelişme veya olgu farklı siyasal sistemlerde ortaya çıktığında (bağımlı değişken), onunla aynı anda veya onun hemen öncesinde bir bağımsız değişkenin değiştiği gözlemleniyorsa, o zaman bu bağımsız değişkenle, o olgunun (bağımlı değişkenin) bir ilişkisi söz konusudur." Yukarıda verilen tanım hangi kavramı açıklamaktadır?

Soru 2:

Aşağıda Fransa ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 3:

Fransız seçim sistemi ile ilgili ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 4:

N. Machiavelli tarafından yazılmış olan, daha çok kamu yönetimi sanatı içeriğinde önermelerden oluşan, ancak farklı siyasal sistemler ve kültürlerde yapılan gözlemlerden derlenen kitap hangisidir?

Soru 5:

Fransızların “Güneş Kral” diye adlandırdıkları ve  merkeziyetçiliğin ve mutlak monarşinin simgesi haline gelen “Devlet benim!” deyişinin sahibi olan kral aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Demokrasiyi halkın halk için halk tarafından yönetilmesi olarak kim tanımlamıştır?

Soru 7:

Ulus-devletin örgütlenme biçimleri, temel kurumları, bu kurumların iç işleyişini belirleyen yazılı ve yazısız kurallar ile bu kurumların birbirleriyle ilişkileri neyi oluşturur?

Soru 8:

Fransa’da seçimler, iki turlu olarak yapılmaktadır. Millet Meclisi seçimlerinde ender olarak üçlü seçenek durumuyla da karşılaşılabilir. Fransız yaşamının yönlendiricisi en temel kurum okuldur. Fransa’da da kadın nüfusun siyaset alanındaki temsili, erkek nüfustan daha yoğundur. Yukarıda Fransa’da siyasal kültür ve siyasal katılma ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 9:

Genellikle tek bir etnik topluluktan oluştuğu fikri genel kabul gören ulus-devletler iktidar kullanımı için oluşturdukları tasarımları merkezde iktidarı yoğunlaştıran, tek ve standart uygulama olan, mutlak eşitlik esasına göre kural, yasa, yönetmelik vs. siyasal kararlar üreten ve düzenlemeler yapan devlet sistemine ne ad verilir?

Soru 10:

Britanya’da uygulanan demokrasi rejimine ne ad verilir?

Soru 11:

1979 yılında genel seçimleri kazanan Muhafazakâr Parti’nin başkanı kimdir?

Soru 12:

ABD Anayasasına göre  “kuvvetler ayrılığı” ilkesinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Amerikan başkanları kaç yılda bir seçilmektedir?

Soru 14:

Hükümetin gücünü sınırlamak için, hükümet kuvvetlerinin eşit güçte olduğu ve birbirlerini denetleyip dengelediği siyasal rejime ne ad verilir?

Soru 15:

Amerika Birleşik Devletleri’nde “hükümetin herhangi bir organında yer alan kişinin aynı anda başka bir organda görev almasının yasaklanması” anayasanın hangi ilkesinin gereğidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerin hangisinde Britanya’da yerel olarak güçlü olan parti adı yanlış verilmiştir?

Soru 17:

Aşağıda yer alan ülkelerden hangisi totaliter bir yönetime sahip değildir ?

Soru 18:

Fransa'da 5. ve son Cumhuriyet hangi yılda ilan edilmiştir?

Soru 19:

İşçi Partisi işçi sınıfının partisi olma iddiasına karşın tüm işçi sınıfının, özellikle beyaz yakalı ofis çalışanlarının oylarının çoğunu aşağıdaki partilerden hangisiyle paylaşmak zorunda kalmıştır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi 16. yüzyılda Roma'daki katolik kilisesi ve Papa'ya karşı İngiltere'de kurulan kilisedir?