logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Dili 1

Soru 1:

Yakutça aşağıdaki ülkelerden hangisinde kullanılmaktadır?

Soru 2:

Yüklemin türüne göre cümleler nasıl sınıflandırılmaktadır?

Soru 3:

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemle yapılan birleşik eylem bulunmaktadır?

Soru 4:

Aşağıda verilen cümlelerin hangisi deyime örnek olarak verilebilir?

Soru 5:

"(I) Niyetiniz açık olduğu halde hiçbir şey olmuyorsa bir sebepten ötürüdür. (II) İç dünyanızda bir yolculuğa çıkmanız gerekiyor diyor uzmanlar.(III) Bilinçaltınız bir bilgisayar gibidir.(IV) Sürekli tekrarlanan cümleler ya da düşünceler yaşanılan anı oluşturur ki bu durumda hayatımıza yön vermek elimizde demektir. (V) Olumlu anları hayal edin ve herşeyin nasıl değiştiğini görün." Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangisi sıralı bileşik cümledir ?

Soru 6:

Aşağıdaki hangi dil, Türkçeye giren alıntı sözcüklerde çok etkili olmamıştır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi yazım sözcüğünün eş anlamlısıdır?

Soru 8:

Radyo ve televizyon yayımlarının yaygınlaşması, dinleme ve izleme oranlarının yükselmesi Türkçe açısından hangi yeni sorunları oluşturmuştur?

Soru 9:

"Osmanlı Türkçesi olarak adlandırdığımız Türkçenin 16. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar olan döneminde ............... ve ............... dil bilgisi kuralları ve ögeleri de dilin yapısına etki etmeye başlamıştır.  Kitaplar yerine kütüb, şairler yerine şuara, yetimler yerine eytam, memurlar yerine memurin, şahlar yerine şahan bu etkilenmenin örnekleri arasında gösterilebilir." Metinde boş bırakılan yerlere hangi dil eşleşmesi yazılmalıdır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal medyada karşılaşılan kural dışı yazışma biçimlerinden biri değildir ?

Soru 11:

Tükçe dilinini konuşanlar dili konuşmada bazı sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Aşağıdakilerden hangisi bu sorunun nedeni olarak belirtilmektedir?

Soru 12:

Aşağıdakilerin hangisi sıfat tamlaması değildir?

Soru 13:

Bir gözlem ve tecrübenin sonucunda ortaya çıkmış ve zamanla herkesçe benimsenmiş bir yargıyı dile getiren, yaşanmış birtakım olaylardan, sonraki kuşakların ders almasını sağlamaya çalışan kalıplaşmış ifadelere ne ad verilir?

Soru 14:

Bir dilin kollarından birinin yani bir lehçesinin bir ülke ya da bölge içerisinde küçük ses farklılıklarıyla birbirinden ayrılan kollarına ağız denir. Aşağıdakilerden hangisi halk ağzından yazı diline aktarılan sözcüklere örnek olarak verilemez?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi atasözlerinin özelliklerinden biri değildir?

Soru 16:

"Okçuluk" sözcüğüyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? I. Büyük ünlü uyumu vardır. II. Küçük ünlü uyumu vardır. III. Yapım eklerinden türetilmiştir. IV. Çekim eki almıştır. V. İyelik eki almıştır.

Soru 17:

Bir Türkçe dersi öğretmeni ikilemeler konusunun işlendiği ders sonrasında öğrencilerine "Size harıl harıl çalışıp yapacağınız ödev mödev vermiyorum, top top kağıt kullanarak yapacağınız dönem ödevi de istemiyorum, uslu uslu oturup dersi dinleyin yoksa sınavlarda Hanyayı Konyayı görürsünüz!" diyerek dersini tamamlamıştır. Öğretmenin bu ifadesinde kullandığı ikilemeler hangi özelliği taşıyan bir örnek bulundurmaz?

Soru 18:

Aşağıdaki atasözlerinden hangisi akrabalık ile ilgilidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi marka adı iken tür adı özelliği kazanan sözcüklere örnektir?

Soru 20:

I Toplumun konuştuğu dilin sözcüklerini II Hazır söz kalıplarını III Deyimlerini IV Ses uyumlarını V Dilin işlevselliğiniDilin söz varlığı yukarıdakilerden hangilerini kapsamaktadır?