logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türk Dili 1

Soru 1:

Aşağıdaki kelimelerden hangisi karşıt anlamlı kelime grubuna girmez?

Soru 2:

I. Ding-Dong KuramıII. Güneş Dil KuramıIII. Yansıma KuramıIV. Soru KuramıV. Etkinlik KuramıHangileri dillerin kökenini açıklamaya çalışan kuramlar arasında sayılmaktadır?

Soru 3:

Aşağıdaki sözcüklerden hangisi eklenmelerdeki benzeşmeye örnektir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi bir dil topluğunda söyleyiş, yazım ve sözvarlığı vb. belirli alanlarda ortak ve resmî kabulün sağlanmasıdır?

Soru 5:

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemsi bulunmamaktadır ?

Soru 6:

Bir ilgi veya benzetme sonucu gerçek anlamından başka anlamda, başka bir sözcüğün yerine kullanılan sözlere ne ad verilir?

Soru 7:

"Dil ailesinin tarihî gelişim sürecinde kuramsal olarak var olduğu düşünülen en eski şeklidir." Yukarıda tanımı yapılan dil türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Türk yazı dilleri ailesinin konuşur sayısı bakımından en büyük dili aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

İki sessizlik periyodu arasındaki konuşmaya ne denir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Türkçe'nin yapım eklerinden biri değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi ünlüleri birbirine bağlayan yardımcı seslerden biridir?

Soru 12:

I- Dilde nedensizlik ilkesi esastır. II-Dilin üretim yetisi sınırsızdır. III- Dil, toplumsal katmanlara göre değişir. Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri bilimsel bakımdan dilin özellikleri arasında sayılır?

Soru 13:

Bir dilin sözlü ve yazılı farklı biçimleriyle (lehçe, ağız vb.) karma dillerin ve sözel olmayan dillerin tamamı veya herhangi biri, aşağıdakilerden hangi terimle tanımlanır?

Soru 14:

TDK'nın tanımlamasında: 1. Her yerde ve her zaman kullanılmayan veya kullanılmaması gereken çoklukla eğitimsiz kişilerin söylediği söz veya deyim, 2. mecaz. Serserilerin, külhanbeylerinin kullandığı söz veya deyim’ olarak açıklanan dil ile ilgili terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Tarihi bilinen ilk Türkçe yazılı belge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıda verilen dil tanımlarından hangisinde özellikle yalnızca insana özgü olduğunun vurgusu yapılmaktadır?

Soru 17:

"Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü, hars, ekin” olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi dillerin nasıl doğduğuna ilişkin yürütülen kuramlardan biridir?

Soru 19:

I) Söyleyiş ses bilgisi: Konuşurlar sesleri nasıl üretir? II)Akustik ses bilgisi: Sesler havada nasıl yol alır? III)İşitsel ses bilgisi: Dinleyenler sesleri nasıl algılar? Konuşma seslerinin üretimini ve algılanması yukarıdaki aşamalardan hangisi/hangileri ile ilgilidir?

Soru 20:

Isim fiiler, eylemlerin herhangi bir zamana, sayıya ya da kişiye bağlı olmayan ve sözlüklerde madde başı olarak yer alan biçimleridir. Hangisi bir isim fiil değildir?