logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Çevre Sosyolojisi

Soru 1:

I. Kendi belde halkları ile katılımcı bir süreci başlatmaları ve kendi kentleri için bir Yerel Gündem 21 oluşturmaları II. Karar alma, planlama ve uygulama süreçlerine kadınların ve gençlerin etkin olarak katılımını sağlayacak programların geliştirilmesi III. Ulusal ve uluslararası düzeyde iş birliklerine gitmesi Yukarıdakilerden hangileri Yerel Gündem 21’in yerel yönetimlere yönelik belirlediği temel hedeflerdendir?

Soru 2:

Haziran 1992’de Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde gerçekleştirilen ve çevre üzerinde kararlar alan konferansın adı nedir?

Soru 3:

2000’li yıllarda yaklaşık olarak kaç milyar kişi temiz suya erişememiştir?

Soru 4:

Dünya Bankası’nın yoksulluk ölçümünde yaşamak için gerekli ihtiyacın yanı sıra aşağıdaki ölçütlerden hangileri dikkate alınmıştır? I. Gıda II. Barınma III. İçme suyu IV. Sağlık V. Kültürel etkinlikler

Soru 5:

Çevreci hareketin “case oriented” yapıda olduğu ülke hangisidir?

Soru 6:

I.Çevresel dünya görüşü II.Çevresel ekonomi III.Çevresel kaygı IV.Çevresel çıkarlar V.Çevresel taahhüt Yukarıdakilerden hangileri çevresel değerler ölçeğinin boyutları arasında sıralanabilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi kent konseyi organlarından birisi değildir?

Soru 8:

Türkiye’de ilk kez hangi yılda kentli nüfusu kırda yaşayan nüfusu geçmiştir?

Soru 9:

"Belirli bir nüfus yoğunluğuna erişmiş, ekonomik, teknolojik, yönetsel, sosyal ve kültürel olarak örgütlenmiş kırsal alanlardan ayırt edilebilen temel kentsel hizmetlerin ve kent bilincinin oluştuğu, yerleşikve bütünleşik bir yerleşim birimidir" şeklinde tanımlanan yer aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak ifade edilmiştir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi yoksulluk ve ekosistem ilişkisinde UNEP’in temel aldığı esaslardan biri değildir?

Soru 11:

Aşağıdaki kuruluşlardan hangisi "Yerel Gündem 21" alt başlığın tasarıda yer almasını istememiştir?

Soru 12:

I. Çevreci hareket genellikle “case oriented” olarak adlandırılan bir yapıdadır. II. Çevreci hareket genellikle bir sorun ortaya çıktığında bir araya gelmektedir. III. Aralarında politik bir işbirliği ağı yoktur. Yukarıdaki bilgiler aşağıdaki ülkelerin hangisindeki çevre hareketini tanımlamaktadır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi ekolojik modernleşme düşüncesinin oldukça yoğun bir şekilde tartışıldığı ve kısmen uygulandığı ülkeler arasında değildir?

Soru 14:

I.İnsanların tembelleşmesi II.Tarım alanlarının azalması III.Eğitim eksikliği IV.Dünya da dini inancın azalması V.Batılı toplumların aşırı ve gereksiz lüks tüketimi Yukarıdakilerden hangisi III. Dünya ülkelerinde artan açlık ve yoksulluğun en temel nedenidir?

Soru 15:

“Bireyin ya da hanenin üyelerinin yaşadığı sosyal grubun diğer gruplarla karşılaştırılmasına” dayanan yoksulluk türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2007 raporunda yer alan "iç mekan hava kirliliğinden ölümlerin yaşandığı ülkeler"den biri değildir?

Soru 17:

Çevreciliğin ortaya çıkış gerekçesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdaki hedeflerden   hangisi kent konseyinin gençlik meclisleri tarafından planlanmamaktadır?

Soru 19:

Aşağıdaki olaylardan hangisi kentin ilerletici nedenlerini oluşturmaktadır?

Soru 20:

Rio Yeryüzü Zirvesi’nde alınan kararlara ne ad verilmiştir?