logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türkiye´nin Toplumsal Yapısı

Soru 1:

Peker’de (2016: 136-137) Türkiye’de nüfussal dönüşüm kaynaklı çekirdek ailenin baskın hale gelmesinde 1950-1970 dönemi ortasında yapısal-işlevsel kuramın ileri sürdüğü iddialara itiraz etmektedir. Peker’e (2016: 136-137) göre aşağıdakilerden hangisi çekirdek aileye geçişte yer alan temel etmenlerden değildir?

Soru 2:

İnsanlar neden köylerden şehirlere göç etmek zorunda kalmışlardır?

Soru 3:

Kültürün antropolojide bugün de çoğunlukla benimsenen ilk tanımı kim tarafından yapılmıştır?

Soru 4:

”Türkiye’de kentleşme değil, metropolleşme söz konusudur” sözünden ne demek istenmiştir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi kültürün öğelerinden biri değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi eğitimde çatışmacı yaklaşımın savunan düşünürlerden birisidir?

Soru 7:

"Bir kültüre mensup birey ve grupların, başka bir kültür tarafından zorla değiştirilmesi" tanımlı kültürel süreç aşağıdakilerin hangisidir?

Soru 8:

Bir toplumda/ grupta süreç içerisinde yapıla yapıla alışkanlık haline gelmiş davranışlara ne ad verilir?

Soru 9:

Belirli yaş grubundaki ve aynı seviyedeki bireylere, amaca göre hazırlanmış programlarla okul çatısı altında verilen düzenli eğitim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerin hangisi Murdock'a göre kültürün özelliklerinden biri değildir ?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi yaygın eğitim kapsamına girer?

Soru 12:

Verilen tanımlardan hangisi ''kültür şoku’’ nu açıklamaktadır?

Soru 13:

Halkın can, mal ve namus güvenliğinin sağlanacağı, Askere alımın ve askerlik sürelerinin düzenleneceği, Vergi düzenlemesi yapılacağı, herkesten gelirleri oranında vergi alınacağı, Yargılanma hakkında iyileştirmeler yapılacağı, Kişilerin mal ve mülklerini istediği gibi değerlendirebileceği, Sağlanan haklardan Müslim-gayriMüslim bütün tebaanın aynı şekilde yararlanacağına vurgu yapılmaktadır. Yukarıdakilerden hangisi / hangileri Tanzimat Fermanı maddeleri arasında yer almaktadır?

Soru 14:

Tarımda makineleşmenin en önemli sonucu sosyolojik açıdan ne olmuştur?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi 2008 yılında Türkiye’de orta öğretimde okullaşma oranı % 80’nin üzerinde olan 4 ilden biridir?

Soru 16:

Bireylerin ya da grupların eğitim başarısı ve sosyal statülerine ailenin geçmişinin ve eğitimin katkısını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

1839’daki Tanzimat Fermanı ve Yenileşme Dönemi’ne kadarki eğitim sisteminde geniş, basit halk tabakalarının çocuklarının devam ettiği birkaç yıllık, mecburi olmayan “Sıbyan Okulları”, diğer yanda bundan bağımsız ve içinde ilk, orta ve yükseköğrenim kademelerinin bulunduğu “Medreseler” vardı.1839’da Tanzimatla başlayan Avrupalılaşma hareketinden sonra, bu sıraladığımız okulların yanı sıra Avrupa tipi laik okullar kuruldu. Aşağıdakilerden hangisi yükseköğretim olarak hizmet veren okuldur?

Soru 18:

Uluslararası çapta değerlendirme ve karşılaştırma yapan aşağıdakilerden hangisinden elde edilen sonuçlar eğitim sistemimize oldukça geniş perspektiften dönüt sağlayarak, zengin bir değerlendirme ve geliştirme kaynağı olarak kullanılabilir?

Soru 19:

Bin kişi başına düşen ölüm sayısı aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?

Soru 20:

Aralarında akrabalık bağı bulunsun ya da bulunmasın aynı konutta yaşayan, temel ihtiyaçlarını birlikte karşılayan, hanenin hizmet ve yönetimine iştirak eden bir veya birden fazla kişiden oluşan topluluk aşağıdakilerden hangisidir?