logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Suç Sosyolojisi

Soru 1:

Yeni sağ gerçekçilik yaklaşımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 2:

Aşağıdaki darbelerden hangisinde ordu doğrudan yönetimi ele geçirmek yerine siyasete müdahale ederek hükümet değişikliğine neden olmuştur?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi sosyolojik olarak çeşitli biçimlerde sınıflandırılmakta olan suçlardan kurbansız/mağduru olmayan suç­lara örnektir?

Soru 4:

Yeni Sol Gerçekçi yaklaşımın ana-akım kriminolojik bakış açısına çok fazla alan açtığını ve yeni kriminoloji yaklaşımının radikalliğini sorgulanır hâle getirdiğini iddia eden kuramcılar kimlerdir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi meşru şiddet tekelinin sonuçlarındandır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi alt kültür kuramının önde gelen isimlerinden biridir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi insan doğasından hareketle suç olgusunun açıklanamayacağını ve bazı insanların doğuştan suça eğilimli olduğunu savunur?

Soru 8:

Soğuk Savaş sonrasında insani müdahalelerin sayısında gerçekleşen artışın sebebi nedir?

Soru 9:

Çevresel felaketlerin bulunduğumuz dünyanın sonunu getirebileceğini iddia eden, yeşil kriminolojinin önde gelen düşünürü hangisidir?

Soru 10:

Suç korkusunun olumlu etkilerinin de bulunduğunu iddia eden akademisyen kimdir?

Soru 11:

I. Toplu taşıma kullanma II. Ana caddeleri kullanma III. Belli faaliyetlere katılma Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri kaçınma stratejileri arasında yer alır?

Soru 12:

Fransa zorunlu askerlik hizmetini kaç yılında kaldırmıştır?

Soru 13:

Suç istatistiklerine girmeyen ama suç teşkil eden eylemler vardır ve bu tür suçlar gizli suçlar ne şekilde tanımlanmaktadır?

Soru 14:

Yeni Sol Gerçekçi yaklaşıma göre suç, bu yaklaşımın "suç karesi" olarak adlandırdığı birbiriyle ilişkili dört faktörün etkileşiminin sonucu olarak açığa çıkmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu faktörlerden biri değildir?

Soru 15:

Devletin küçülmesini, devletin bireylerin refahını arttırmaya yönelik sosyal güvenlik anlayışının tasviyesini, “daha az devlet daha çok sorumlu vatandaş” anlayışını ve herkesin “bireysel olarak kendisinin ayakta durması” gerektiği fikirlerini aşağıdakilerden hangisi savunur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi savaş suçlarının bir özelliğidir?

Soru 17:

Marksist suç çalışmalarında adı öne çıkan araştırmacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Acımasız dünya sendromu hakkında verilenlerden hangisi doğrudur?

Soru 19:

Bir toplum vatandaşlar arasındaki kişilerarası bütünlük ve uyumu bozan ilişkileri besleyip cesaretlendirdiğinde ve insanlar birbirlerinin sorunlarına ilgisiz ve kayıtsız hâle geldiği koşullarda suç ortaya çıkar görüşünü savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Beccaria’ya göre cezaların caydırıcı olabilmesi için gerekli olan koşullar hangisinde doğru olarak verilmiştir?