logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Suç Sosyolojisi

Soru 1:

Kadına Karşı Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Sözleşmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi 11 Mayıs 2011 tarihinde nerede kabul edilmiştir?

Soru 2:

Nefret söylemi ve nefret suçlarıyla mücadelede uygulamalardan hangisinin amacı farkındalık yaratmaktır?

Soru 3:

2014 yılında yapılan Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın sonuçlarına göre kadını kontrol etmeye yönelik davranışlar arasında en sık karşılaşılan durum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Zapatista hareketi, Strano Network ve DDoS saldırısı hangi tür hactivist biçim örnekleridir?

Soru 5:

Paraya ilişkin suçlar ile ilgili haberlerle geleneksel suçların haberleştirilmesi arasındaki farklardan hangisi doğru verilmemiştir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi kadına yönelik şiddetle mücadele stratejilerinden biri olan “kadın dostu kent” kavramı ile kentlerin kadınlara sağladığı erişim imkanlardan biri değildir?

Soru 7:

Bir web sitesine koordineli ve aynı anda baş edilemeyecek sayıda erişim talebinde bulunularak gerçekleştirilen haktivist eylem biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Hangi düşünür İnternetin hiç de “kendiliğinden” demokratikleştirici olmadığını, aksine, bu teknolojinin toplumsal, kültürel ve politik etkisi onu nasıl kullandığımıza bağlı olduğunu” söyler?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi medyada verilen şiddetin sonuçlarından biri değildir ?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi tıpkı biyolojik muadilleri gibi kendilerini yeniden üretmek için kendilerine ev sahipliği yapacak bir ortama ihtiyaç duyar?

Soru 11:

Engelli olan bir bireyin toplum tarafından incineceğini hissettiğinde oluşan suç korkusu yaklaşımı hangisidir?

Soru 12:

Dünya geneline bakıldığında aşağıdakilerden hangisi nefret suçlarına en çok maruz kalan kesimlerden biridir?

Soru 13:

Terör kavramı ilk kez nerede ve ne zaman gündeme gelmiştir?

Soru 14:

2015 yılında Çi­n’­in Doğu Türki­stan’daki­ Müslümanlarla ­ilgili­ bazı poli­t­ikaları ve eylemleri­ nedeniyle Türki­ye’deki bi­r grup aşırı sağcı, uzak doğulu oldukları bedensel özellikleri­nden anlaşılan bi­r grup insana saldırmıştı. Kısa süre i­çeri­s­inde, şiddete maruz kalanların aslında Çi­nli­ deği­l, Koreli­ oldukları anlaşılmıştı. Aşağıdakilerden hangisi bu olayı açıklayan bir kavramdır?

Soru 15:

Türki­ye’de nefret suçlarının kanunlarla tanımlanması hangi tarihte kabul edilmiştir?

Soru 16:

İnternetin kapalı gettolar yaratma tehdidinden söz eden, İnternette bireylerin yaptıkları seçimlerin toplu olarak kapsayıcı bir toplumsal parçalanmaya yol açabileceğini ve bunun sonucunda kamusal alanın ortadan kalkabileceğini öne süren, geriye üyelerinin yalnızca kendi topluluğundaki diğer üyelerle konuştuğu, görüşleri farklı olanlarla asla konuşmadığı, yalnızca işitmek istedikleri türden görüşlere kendilerini açtığı çok sayıda ortak zihniyet alt-grupları kalacağını ifade eden düşünür hangisidir?

Soru 17:

1981 yılında 20 ülke tarafından imzalanarak sözleşme haline gelen kadına yönelik şiddeti azaltmaya yönelik atılan adım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi bilgisayar destekli suçlardan sayılmaz?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi 1735 yılında İsveçli bir botanist olan Carolus Linnaeus’un insanlar arasında yapmış olduğu kategorilerden biri değildir?

Soru 20:

Türkiye genelinde 2014 yılında eşi veya birlikte olduğu kişinin fiziksel şiddetine maruz kalmış kadınlara gerçekleştirilen “Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet” araştırmasına göre maruz kalınan şiddetin en yaygın nedeni aşağıdakilerden hangisidir?