logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Hukuk Sosyolojisi

Soru 1:

Bir grubun üyelerinin etkileşime geçmesiyle oluşan grup üyelerince anlaşılan, grup üyelerine rehberlik eden ve/veya grubun üyelerini belli bir toplumsal davranışa zorlayan kurallar ve standartlara ne ad verilir?

Soru 2:

Bireylerin işlediği suçların sayısı ile suçlulukları arasında zayıf bir ilişkinin bulunduğunu savunan düşünürler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Bireylerin etiketlenmelerinin onların suç işlemeleri üzerinde etkili olduğu varsayımından hareketle oluşturulan teori aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Öz Kontrol Teorisi'nde yazarlara göre, öz kontroldeki zayıflığın nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Hukuku altyapıyı oluşturan üretim ilişkilerinin izdüşümü, başka bir ifadeyle altyapının belirlediği bir üst yapı kurumu olarak gören düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Bir ülkenin nüfusu, nüfus artış hızı, nüfusun yaş ortalaması, nüfus yoğunluğu gibi özellikleri düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi ile hukuk arasındaki bir ilişkiden söz edilebilir?

Soru 7:

Mevkii ve saygınlık deneyi kim için yapılmıştır?

Soru 8:

Antik Yunan’da, din, aile ve mülkiyet üç önemli ...........olgudur.Boş kısma hangi sözcük gelmelidir?

Soru 9:

Mülkiyetin ortaya çıkışı için zaruri olan iki durum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Sosyal öğrenme teorileriyle ilgili olarak aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yanlış bir ifadeye yer verilmiştir?

Soru 11:

"Mülkiyet doğal hak gibi tek yönlü bir formülle açıklanamaz, mülkiyet birçok kurumun toplamından oluşan bir şemsiyedir" cümlesi hangi düşünüre aittir?

Soru 12:

Aşağıdaki düşünürlerden hangisi “mülkiyetin çoğulculuğu” kavramını kullanmış ve mülkiyetin birçok liberal değere hizmet edebileceği ve etmesi gerektiğini ifade etmiştir?

Soru 13:

''Bireylere var olan toplumsal normlara uyma yönünde baskı hissettiren bir sosyal etki türüdür'' Yukarıda açıklaması verilen tanım aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Hükmî hukukun dayandığı varsayımlardan değildir.

Soru 15:

Bir kabilenin ya da bir ulusun bayrak, vatan, milli marş gibi nesneler üzerindeki mülkiyeti hangi mülkiyet türüne örnek olarak verilebilir?

Soru 16:

I. Belediye bulunan yerlerde belediye başkanı II. Bu işle görevlendirilen bir memur III. Köylerde muhtar Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Kanun'a göre evlendirme yetkisi olan kişilerdendir?

Soru 17:

“Bir toplulukta ya da toplumda önemli sayıda insan tarafından kabul edilen bir dizi kurala uymama” olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Bir grubun üyelerinin etkileşime geçmesiyle oluşan ve üyelerince anlaşılan, grup üyelerine rehberlik eden ve/veya grubun üyelerini belli bir toplumsal davranışa zorlayan kurallar ve standartlar olarak tanımlanır. Burada verilen tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi medyadaki son dönem gelişmelerin hukuk üzerindeki etkilerinden biridir?

Soru 20:

Dogmatik hukuk bilim aşağıdakilerden hangisi ile ilgilenmektedir?