logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Hukuk Sosyolojisi

Soru 1:

Ferdi mülkiyete geçmenin gülünç olduğunu ve tarihin kolektif mülkiyete işaret ettiğini savunan görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Ayırıcı birliktelikler, ayırıcı pekiştirme ve nörtleştirme teorisi hangi teorinin öne çıkan görünümleridir?

Soru 3:

Bireyin bir başka kişi ya da grup ile kendini tanımlayan bir ilişki kurmak ya da sürdürmek istediği durumda uyma davranışı göstermesine ne denir?

Soru 4:

Sosyal etkinin kişinin uyma davranışları üzerinde büyük oranda belirleyici olduğunu gösteren psiko-sosyal deney aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Türkiye'de yaşayan A ruhsatı kendi üzerine olan bir araca sahiptir. A'nın mülkiyeti aşağıdaki sınıflandırmalardan hangisine girer?

Soru 6:

Sosyal düzensizlik teorisi, heterojen yapı, sosyal yapının dağılması, çözülmesi ve istikrarsızlığı, sosyal hareketlilik ve sanayileşme gibi değişkenlerin, doğrudan veya dolaylı olarak suçluluk üzerinde etkisi olduğuna dikkat çekmektedir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi sosyal düzensizlik teorisinin öncüleri arasında yer alır?

Soru 7:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi “bir toplulukta ya da toplumda önemli sayıda insan tarafından kabul edilen bir dizi kurala uymama” olarak tanımlanabilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal yaşam alanını veya tolumsal gerçekliği incelemeye çalışan, onu anlama ve açıklama yönünde çabalayan bilim dalıdır?

Soru 9:

Felsefe, etik ve siyaset biliminin kullandığı kavramlardan biri olan ve bir toplumdaki üyelerin hepsi ya da büyük bir kısmı için faydalı olan yada bunlar tarafından paylaşılan değer anlamında kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Mülkiyetin bir doğal hak olarak kabul edildiği Aydınlanma Çağı'nda mülkiyetin sadece bireye yani malike fayda sağlayan sübjektif bir haktan öte topluma fayda sağlaması gereken sosyal bir olgu olduğu görüşünü ileri süren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Mülkiyetin sadece bireye yani malike fayda sağlayan sübjektif bir haktan öte topluma fayda sağlaması gereken sosyal bir olgu olduğu görüşünün ilk sahibi olarak aşağıdaki düşünürlerden hangisi gösterilebilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi ferdi mülkiyete geçmenin gülünç olduğunu ve tarihin kolektif mülkiyete işaret ettiğini savunmuştur?

Soru 13:

Suçun tekniklerinin ve suçluluğunun psikolojik yanlarının  öğrenilmesini içeren bir suç teorisinin aşağıdaki sorulardan hangisini veya hangilerini sorması beklenebilir? I. İnsanlar neden suç işlemez? II. İnsanlar sosyalleşmediğinde onların suç işlemesi bekleniyorsa, kim ilk insanları sosyalleştirmiştir? III. Araba nasıl çalınır, uyuşturucu nasıl satılır? IV. Yasa dışı faaliyetler gerçekleştirme neticesi olan suçlulukla nasıl baş edilir?

Soru 14:

Bir sosyal normun nasıl oluştuğunu açıklayan psiko-sosyal deney aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

I.  Talep II. Kıtlık III. Bedellilik Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri mülkiyetin ortaya çıkışı için zaruridir?