“Düzenli gündelik hayat pratikleri, alışkanlıkları, kurulu-yapılmış ve yapılandırıcı tecrübeler düzeyinde aşındırır. Bu düzeyde aşınmış bir dinin gerçekten de bu dünyada tutunmayla ilgili sorunları hissedildikçe sekülerleşmede de ciddi mesafeler kat edilmiş olur”. Yukarıdaki görüş aşağıdakilerden hangi kuramcı ve ortaya attığı kavramla eşleştirilebilir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: B) P. Bourdieu- Habitus
Dinsel inanca asıl tehdit oluşturan durumun gündelik yaşamın metalaşması olduğunu savunan düşünürün adı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?
Doğru Cevap: A) Turner
I. “Toplumsal tabakalaşma” toplumdaki değişik katmanlar arasındaki ilişkilerin tasnif edilmesini içerir. II. “Toplumsal tabakalaşma” öncelikle bir “toplumsal yapı” gerektirir. III. “Toplumsal tabakalaşma” toplumsal yapı içindeki eşitsizlikleri inceler. Toplumsal tabakalaşma ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: B) Hepsi
Luckman’a göre Avrupa’nın gerçek anlamda Hristiyanlaşması hangi dönemde olmuştur?
Doğru Cevap: A) Sekülerleşmenin hakim olduğu çağdaş zamanlarda
Diyanetin misyonu aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilemez?
Doğru Cevap: B) Küresel değişimlerle meydana gelen farklılaşmalar arasında dinin konumunu muhafaza etmek
I. Ümmet II.Millet III. İtikad Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri İslami toplumsal yapıdaki cemaat kavramından daha büyük ölçekli toplumsal ortaklıkları ifade etmek üzere kullanılan kavramdır?
Doğru Cevap: B) I ve II
İslam dünyasındaki ‘Selefiyecilik’ kavram olarak batıdaki hangi kavrama eş düşer?
Doğru Cevap: E) Fundemantalizm
Geleneksel dünyada birbiriyle bitişik olan zaman ve mekânın modern dünyada bilhassa para ve saat anlayışının gelişmesiyle birlikte birbirinden kopmuş olmasının altını çizen düşünürün adı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?
Doğru Cevap: D) Giddens
İslam’da mezheplerle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: D) Farklı nasları kullanırlar.
İslam ve fundamentalizm ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur? I. Fundamentalizm kavramı zamanla bütün dinî gelişmeler ve bu arada İslam için kullanılmak istenmiştir. II. İslam fundamentalizmi çok ciro yapan kavramlardan biri haline gelmiştir. III. İslam dünyasındaki kısaca İslam fundamentalizmi denen dinî yenilikçi/selefiyeci hareketler tam da fundamentalist mantık dışı bir nitelik taşımaktadır.
Doğru Cevap: A) Hepsi
“Düzenli gündelik hayat pratikleri, alışkanlıkları, kurulu- yapılmış ve yapılandırıcı tecrübeler düzeyinde aşındırır. Bu düzeyde aşınmış bir dinin gerçekten de bu dünyada tutunmayla ilgili sorunları hissedildikçe sekülerleşmede de ciddi mesafeler kat edilmiş olur”. Yukarıdaki görüş aşağıdakilerden hangi kuramcı ve ortaya attığı kavramla eşleştirilebilir?
Aşağıdaki kavramlardan hangisinin açıklaması yanlış yapılmıştır?
Doğru Cevap: E) İslam hukukunda kesin hüküm bulunmayan konularda yorum yapmaya müçtehit denir.
“Salt rasyonel eleştirinin bir sonucu olarak insanların artık Tanrıya inançlarının sona ermesi sözkonusu değil, daha ziyade inanç, kendisini ya alakasız veya im- kansız kılan gündelik yaşamdaki dönüşümler tarafın- dan kemirildiği zaman insanlar tanrıya inanmaktan vaz- geçerler” (Bryan S. Turner). Bu ifadeler ışığında aşağı- dakilerden hangisi söylenebilir?
Doğru Cevap: D) Gündelik hayatın düzenlenişi inancı bilgi ve argümandan daha fazla etkiler.
‘Millet kavramı’ gerçekte hangi anlama gelir?
Doğru Cevap: A) Din, şeriat, dinde gidilen yol, tarikat, sünnet ve yol
Yaratılış, huy, karakter, mizaç anlamlarında ve kişinin hangi dinî inanç, mezhep ya da tarikat içinde olursa olsun değişmeyen özelliklerini vurgulamak için kullanılan kavram nedir?
Doğru Cevap: B) Meşrep
Hasidikler için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: C) Mistiktirler.
Sekülerizm ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: E) Sekülerizm dinsizlik demektir.
Dünya üzerinde var olduğu söylenen din, mezhep ve tarikat sayıları aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) 3000 din, 6000 mezhep ve 12000 tarikat
Hindu kast sisteminde prensler, prensesler ve soylu savaşçılardan oluşan ve genelde üst düzey memurların yer aldığı tabaka aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Kişatriyalar
Dinin bir ülkenin ulusal siyasetinde merkezî bir rol oynadığı ve modernleşmenin en zirve anlarında motivasyonunu ve kurucu felsefesini tamamen dinden alan en çarpıcı örnek ülke hangisidir?
Doğru Cevap: B) İsrail