logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Din ve Toplum

Soru 1:

Dinlerin kendi aralarındaki mezhep veya meşrep farklılaşmalarını hatta ulusal dağınıklıklarını aşarak bir birlik oluşturma eğilimine verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Geleneksel dünyada (kırsal dünyada) dinin daha ağırlıklı yer tuttuğu yargısının gerçekle bağdaşmadığını, bunun aksine modern dünyada özellikle kent ortamında dindarlığın çok daha büyük yaygınlık ve kurumsallık kazandığını ileri süren sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

I. Batı merkezli bir tarih ve coğrafya algısıII. Ulus devlet yapıları ya da ideolojilerin gerilemesiIII. Tüketim kültürünün ortaya çıkışıIV. Aydınlanmanın ve modernitenin güçlü bir eleştirisiYukardakilerden hangisi postmodernizmin özelliklerindendir?

Soru 4:

19. yüzyıl sonlarında ortaya çıkan Fundamentalizm hangi dinin içinden doğan bir dini harekettir?

Soru 5:

Modern İslam ifadesi neyi anlatmaktadır?

Soru 6:

Aşağıdaki felsefe ve düşünce akımlarından hangisinin modern kültürün ortaya çıkışında veya gelişiminde etkisi yoktur ?

Soru 7:

Aşağıdaki din eşleştirmelerin hangisi yanlıştır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi toplum üstü bir kaynağa dayanan din tiplerinden biridir?

Soru 9:

Kentlileşme ve dindarlık arasındaki ilişki hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 10:

Hz. Muhammed tarafından İslam Dininin esasları anlatılmaya başlandığında Kureyş kabilesi direnç göstermiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu direnişin en önemli nedenlerden biri olabilir?

Soru 11:

Protestan reform hareketi hangi yüzyılda ortaya çıkmıştır?

Soru 12:

Kamusal alanda etkinliğini sürdüren Dünden bu güne süregelen toplumsal kurumsallaşmaları yaşayan Bireyin vicdanına hapsedilmemiş bir dindir. Yukarıdaki ifadelerin hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 13:

Postmodernizmin sosyologlar arasında belirlenmiş ortak bir tanımı yok ama birçok sosyoloğun ortaya koyduğu tartışma veya literatürden postmodern durumun bazı özellikleri ayırt edilebilir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi modernizmin özelliklerinden değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi kast sistemini belirleyen unsurlardan biri değildir?

Soru 15:

Anglikan Kilisesi'nin diğer Protestan kiliselerden farkı nedir?

Soru 16:

Dinlerin kendi aralarındaki mezhep veya meşrep farklılaşmalarını hatta ulusal dağınıklıklarını aşarak bir birlik oluşturma eğilimine ne ad verilir?

Soru 17:

I. Brahmanlar; entelektüel tabakadır. II. Kişatriyalar; Tüccarlar, iş adamları ve toprak sahibi çiftçilerden oluşan tabakadır. III. Vaişyalar; Prensler, prensesler ve soylu savaşçılardan oluşan tabakadır. Kast sisteminin toplumsal katmanlarıyla ilgili bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 18:

Aşağıdaki kavram ve isim denkliklerinden hangisiyanlıştır?

Soru 19:

Müslüman toplumların fiili durumlarını anlama konusunda işlevsel olan kavramların kendi iç bileşenlerinden biri olan ve tipik bir Müslüman toplumda “müminlerin hangi referans dünyasına ait olduğu” anlamındaki kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Tarihî birikimin atlanması ve İslam’ın yeniden yorumlanması düşüncesi ile modern İslam’a; İslam’ın verilerine ve kaynaklarına bağlı kalmak düşüncesi ile de geleneksel İslam’a benzerlik gösteren İslam düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir?