logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Din ve Toplum

Soru 1:

A. Comte ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi/hangileri yanlıştır? I. Toplumlar dinsel, metafiziksel aşamalardan geçerek bir pozitif döneme ulaşmışlardır. II. Bu pozitif dönem her şeyin mantıksal olarak yeniden kurulmadığı bir aşamadır. III. Bütün beşeri sorunların onu en iyi şekilde temsil eden bilimle çözüleceği bir aşamaydı.

Soru 2:

Evlenip dünya ile de ilgilenebilen ruhban kesimini ifade eden bir sözcükten türediği düşünülen ve Türkçe çevirisi de dünyevileşme olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Kapitalizm hangi dini yorumun sonucu olarak ortaya çıkmıştır?

Soru 4:

Luckman’a göre Avrupa’nın gerçek anlamda Hristiyanlaşması hangi dönemde olmuştur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Papalık tarafından “Tanrı’nın gölgesinde bir millet” olarak ilan edilen millettir?

Soru 6:

Laikliğin asıl siyasi nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi “kutsal şeyler, dini yasaklarla korunan ve tecrit edilen şeylerdir; din dışı şeyler ise bu yasakların hedef aldığı ve kutsal olandan ayrı tutulması gereken şeylerdir” diyen düşünürdür?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi bir sosyolojik kurumdur?

Soru 9:

Arapçada topluluk anlamına gelen, İslam’da inancın ve Hz. Muhammed’e bağlılığın birleştirdiği geniş katılımlı bir grup anlamını taşıyan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi dinin seküler bir şekilde tabakalaştığı toplumlarda görülür?

Soru 11:

Kutsal olmayan bir şeyin ondan bir pay aldırılarak kutsanması yaklaşımına ne ad verilir?

Soru 12:

Durkheim’e göre toplumsal iş bölümü ve dengenin sağlanması için siyasal birlik haline gelmiş dayanışmaya ne ad verilir?

Soru 13:

Din Sosyolojisi gerçek anlamda çerçevesi belirlenmiş bir disiplin olarak ilk defa kim tarafından uygulanmıştır?

Soru 14:

“Dinlerin kendi aralarındaki mezhep veya meşrep farklılaşmalarını hatta ulusal dağınıklıklarını aşarak bir birlik oluşturma eğilimi” aşağıdaki kavramlardan hangisinin tanımı olabilir?

Soru 15:

I. Gelenekleri tamamen dinler şekillendirir. II. Geleneklerin oluşumunda ve gelişiminde dinlerin büyük etkisi vardırIII. Din geleneklere karşıdır. Din ve gelenek arasındaki ilişkiye dair yukarıdakilerdenhangisi doğrudur?

Soru 16:

I. Toplumsal yapı mikro düzeyde değerlendirilemez. II. Toplumsal değişmeler, hem çatışma hem de ilerleme olarak değerlendirilebilir. III. Toplumsal yapı olması için toplumsal tabakalaşma bir ön koşuldur. IV. Paradigma, bir açısını, bir anlayışı temsil etmektedir. Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi sekülerizme yöneltilebilecek eleştiri noktalarından değildir ?

Soru 18:

Modern din anlayışıyla ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur? I. Kamusal alandan özel alana çekilmiş bir din anlayışıdır. II. Kurumsal yapılarından vazgeçmesi istenilen bir din anlayışıdır. III. Mümkün olduğunca başkalarıyla paylaşım alanları azaltılmış kişisel bir insan-Tanrı ilişkisi sistemidir.

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi İslam geleneğinde ibadet ve hukuk alanına ilişkin bilgilerin üretildiği bir disiplini ifade eder?

Soru 20:

İnsanın özlük alanıyla ilgili bir konudur. Aşkınla bağlantı kurmasını sağlar. Korku ve umutlarımızdan doğmuş bir kurumdur. Din ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?