logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Din ve Toplum

Soru 1:

Geleneksel ve modern toplumlara denk düşen iki tip toplumsal grubu “gemeinschaft” ve “gesellchaft” olarak ayırt eden düşünürün adı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Roma döneminde daha çok Akdeniz civarlarında görülen ve köle emeğine dayalı çok büyük arazilerin işlenmesine dayalı sistemi ifade eder?

Soru 3:

Tarihî birikimin atlanması ve İslam’ın yeniden yorumlanması düşüncesi ile modern İslam’a; İslam’ın verilerine ve kaynaklarına bağlı kalmak düşüncesi ile de geleneksel İslam’a benzerlik gösteren İslam düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Toplumsal yapının zaman içinde geçirdiği dönüşümleri işaret eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Türkçeye Kutsallaştırmacılık olarak geçmiş olan dini kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Hinduizm’de kirliliğe sebep olacak davranışlar arasında değerlendirilir?

Soru 7:

İslamı yegane kaynak olarak Kur'anı kabul edip yeniden yorumlamaya çalışan görüş hangisidir?

Soru 8:

I. Tekke, II. Zaviye III. Dergâhlar Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri İslam tasavvuf geleneğindeki etkinliklerin yürütüldüğü bu kültüre ait anlam kazanmış dini/ mistik mekanlardandır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de kent hayatında dindarlığın kırsal kesime göre daha yaygın olmasının nedenlerinden biridir?

Soru 10:

Bilimsel süreç becerilerinin dışında kalan seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi “beşerin gücünü aşan ve kutsal atfettiği şeyden uyum isteyen uyum olmazsa cezai yaptırımlarla korunan ve sözlük anlamı olarak kutsamacılık anlamına gelen” sorunu temsil eden kelimedir?

Soru 12:

Hristiyan geleneğinde hem kutsal mekânı yani tapınağı, hem de yerel ya da evrensel Hristiyan toplumunu veya Hıristiyanlıktaki çeşitli akımları, mezhep ve diğer dinî hareketleri ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Din-Gelenek ilişkisi açısından aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi post-modernizmin özelliklerinden değildir?

Soru 15:

Modern toplumlarda sekülerleşmenin etkisiyle kaybolan milli birlik ve dayanışma örüntülerinin yerine milliyetçi bir işlevi yerine getirecek dinsellik biçimine verilen isim aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?

Soru 16:

I. Hurafe II. Din III. Milliyetçilik IV. Irkçılık V. Akılcılık Yukarıda belirtilen maddelerden hangileri modernleşme sosyolojisinin geleneği karakterize etmek için kullandığı kavramlar arasında yer almaktadır?

Soru 17:

Aşağıdaki tanımlamalardan hangisi yanlıştır?

Soru 18:

Dinin bir ülkenin ulusal siyasetinde merkezî bir rol oynamasının en göze çarpan örneği olan ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Modern Din anlayışına tepki olarak ortaya çıkan ve kelime anlamı olarak “köktencilik” anlamına gelen hareketin adıdır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi dinlerin sınıflandırmaları arasında yer almamaktadır ?