logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Din ve Toplum

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi Auguste Comte'nin din hakkındaki görüşlerinden değildir ?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi üyelerinin ortaklaşa paylaştıkları bir şeye, genellikle de ortak bir kimlik duygusuna dayanan ve özel olarak oluşturulmuş bir toplumsal ilişkiler bütününü ifade eder?

Soru 3:

Fundamentalizm kavramı zamanla bütün dinî gelişmeler ve bu arada İslam için kullanılmak istenmiştir. İslam fundamentalizmi çok ciro yapan kavramlardan biri haline gelmiştir. İslam dünyasındaki kısaca İslam fundamentalizmi denen dinî yenilikçi/selefiyeci hareketler tam da fundamentalist mantık dışı bir nitelik taşımaktadır. Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 4:

I. Karl Max/ArketipII. Max Weber / Dünyan›n büyü bozumuIII. Pierre Bourdieu / HabitusYukarıdaki kavram ve isim denkliklerinden hangisi doğrudur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Kiliseyi tanımlamakta yetersiz sayılabilecek yaklaşımın ürünüdür?

Soru 6:

I. Bir toplumsal yapıyı üretim ve mübadele ilişkileri olarak çözümler. II. Toplumsal yapıda birbirlerinden farklılaşan ve eşitsizlik temelinde oluşan “sınıflar”ın varlığını kabul eder. III. Bir toplumda üretim ilişkilerinin niteliği o toplumun yapısını belirlediği gibi, toplumsal tabakalaşmayı oluşturan yapısal farklılaştırmaları da belirler. Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri Marx’ın görüşleri arasındadır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de kent hayatında dindarlığın kırsal kesime göre daha yaygın olmasının nedenlerinden biridir?

Soru 8:

Toplum yapısında yaşanan radikal değişimi genellikle feodal toplum yapısından kapitalist toplum yapısına geçiş olarak alan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi dini olguları temsil eder?

Soru 10:

Fundamentalizmin, temel ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi İslam’da inancın ve Hz. Muhammed’e bağlılığın birleştiği geniş katılımlı grup demektir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi modern kültürden alınmış etkilerden olamaz ?

Soru 13:

Geleneğe yapılan en şiddetli müdahale hangisidir?

Soru 14:

Dinin bir ülkenin ulusal siyasetinde merkezî bir rol oynamasının en göze çarpan örneği olan ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

“Dinin ve dinsel inançların gündelik hayattan gitgide daha fazla çekileceği ve modernliğin rasyonel ve seküler dünyasında dinin yerinin kalmayacaği” görüşü aşağıdakilerden hangi kuramcıya aittir?

Soru 16:

Modern İslam tezi aşağıdaki ülkelerden en çok hangisinde savunulmuştur?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisinde Fundamentalizm kavramınının ortaya çıktığı yer ve zaman doğru olarak verilmiştir?

Soru 18:

I. Parya’lar toplumun bütün kötü ve kirli işlerini yapmakla yükümlü olan kişilerdir. Bu yüzden “dokunulmaz” olarak adlandırılırlar. II. Jati, geleneksel olarak bir mesleği bulunan ve kültürel, ritüel ve tüzel anlamda belirli bir bağımsızlığı olan küçük ve ebdogamik topluluklardır. III. Varna, kişinin toplumun hangi tabakasına ait olduğunu göstermesi bakımından önemlidir. Kast sistemindeki toplumsal katmanlar ile ilgili yukarıdaki ifadelerin hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 19:

Batı toplumlarında ve özellikle Hollanda’da oluşan ‘sütünlaşma’, aşağıdaki unsurlardan hangisini içerir?