logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Din ve Toplum

Soru 1:

“Gelenek alt edilmeden İslami hiçbir sorun çözülmez” şeklinde düşünen İslam şeriatı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Arapça’da “yol, hüküm ve mükâfat” anlamlarında kullanılan kelimenin Türkçe karşılığı nedir?

Soru 3:

Modern din anlayışında aşağıdakilerden hangisi geçerlidir?

Soru 4:

Türkiye de İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevli olan kurum, Diyanet İşleri Başkanlığının kuruluş tarihi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdaki felsefe ve düşünce akımlarından hangisinin modern kültürün ortaya çıkışında veya gelişiminde etkisi yoktur?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal tabakalaşmanın ortaya çıkmasına yol açan eşitsizliklerden değildir ?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisinde sosyoloji geleneğinde, toplumsal tabakalaşma ve farklılaşmayı ilk inceleyen ve toplumsal yapı içindeki eşitsizliklere ve farklılaşmalara ilk dikkat çeken sosyal bilimciler birlikte verilmiştir?

Soru 8:

Hintlilerin kast sistemini ifade etmek için kullandıkları kelimelerden en önemlisi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

“Avrupa’nın gerçek anlamda Hristiyanlaşması zannedildiği gibi kilisenin siyasal hakimiyetinin söz konu- su olduğu Ortaçağda değil, aksine sekülerleşmenin ha- kim olduğu çağdaş zamanlarda olmuştur” ifadesi ışığın- da din hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisinin sarsıl- dığı söylenebilir?

Soru 10:

Hangi toplumda, birincil ilişkiler yerini büyük ölçüde ikincil ilişkilere bırakmış, cemaat çözülmüş ve insanlar atomik bireylerden oluşan bir topluluğa dönüşmüştür?

Soru 11:

Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan reformlardan hangisi laiklik ile ilgilidir?

Soru 12:

Laiklik hangi yüzyıldan itibaren siyasetin din dışılığını açıklamak anlamında kullanılan bir kavram olarak kullanılmıştır?

Soru 13:

En asgari aynı zamanda en önemli gelenek nedir?

Soru 14:

İslam dini, sosyolojik olarak Modern ve Geleneksel İslam olarak ikiye ayrılmıştır. Selefi İslam, dini ilk uygulamalarıyla yaşamayı önerir. Hz. Muhammed’in mutlu zamanına dönüş Selefilerin çıkış noktasıdır. Fundamentalizm ile Selefi hareketin hiç bir ortak noktası yoktur. Selefiler de fundamentalistler gibi kutsal metinleri kültüre uyarlamak istemektedirler. Yukarıda aile kurumu ile ilgili olarak verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 15:

Din ve gelenek ilişkisine yönelik aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır ?

Soru 16:

“Tanrının ölümü” ile nitelenmiş olan modernleşme çağına karşılık dinin bir türlü ölmeyişi, aksine son zamanlardaki yükselişini ifade eden Gilles Kepel’in geliştirdiği metafor aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 18:

Dinlerin kendi aralarındaki farklılaşmalarını aşarak birlik oluşturmasına ne ad verilir?

Soru 19:

Toplumlar dinsel, metafiziksel aşamalardan geçerek bir pozitif döneme ulaşmışlardır. Bu pozitif dönem her şeyin mantıksal olarak yeniden kurulmadığı ve Bütün beşeri sorunların onu en iyi şekilde temsil eden bilimle çözüleceği bir aşamaydı. Comte ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangisi/hangileri yanlıştır ?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi kişinin hangi dini inanç içinde olursa olsun değişmeyen özelliklerini vurgulamak için kullanılır?