Aşağıdakilerden hangisi III. Selim döneminde gerçekleştirilen yeniliklerden biridir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Batılıların fenni harp kitaplarının getirilmesi
Türkiye'deki sosyologlar hangi yıllarla beraber köy monografilerine yönelmeye başlamışlardır?
Doğru Cevap: C) 1940'lar
Aşağıdakilerden hangisi 1980 sonrasında Türkiye'de politik ve ekonomik alanda meydana gelen değişimlerden biri değildir?
Doğru Cevap: A) Ulusal birliğin sağlanması
Mümtaz Turhan kültür değişimi ile ilgili olarak nasıl bir anlayış önermektedir?
Doğru Cevap: B) Serbest kültür değişimi.
Türk Devrimi’ne ideoloji kazandırma çabalarının iki bileşeni nedir?
Doğru Cevap: D) Batıya rağmen Batılılaşmak ve halka rağmen halk için.
Aşağıdakilerden hangisi Cavit Orhan Tütengil önemli eserlerinden değildir
Doğru Cevap: A) Metodoloji Nazariyeleri
Cahit Tanyol'un 1950-1960 döneminde yaptığı "köy sosyolojisi" çalışmalarında yaptığı köy sınıflamaları aşağıdakilerden hangisi değildir?
Doğru Cevap: A) Burjuva köyleri
Türkiye'de 1940’larda başlayan Amerikan sosyolojisinin etkisi, 1950'li yıllarda hangi ekolle birleşerek devam etmiştir ?
Doğru Cevap: B) Science Sociale
Sosyoloji çalışmalarında Cumhuriyet dönemi devrimlerine ve Kemalist ilkelerin yorumuna geniş yer ayıran sosyolog kimdir?
Doğru Cevap: C) Niyazi Berkes
Aşağıdakilerden hangisi sosyolojide sınıf/tabakalaşma ve toplumsal yapı analizleri yerine kullanılan kavramlardan değildir?
Doğru Cevap: A) Gelir dağılımı analizi
Mübeccel Kıray, modernleşen Türkiye’nin dönüşümünü, toplumsal değişimini açıklamak üzere aşağıdaki hangi kavramsallaştırmadan hareket etmektedir?
Doğru Cevap: B) Tampon kuramı
Türkiye’de yerli düşüncenin gelişememesinin temel nedeninin Türk düşüncesinin kendine Batılı filozofların aynasından bakması olduğunu savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Peyami Safa
Osmanlı devleti, İstanbul’u 1453’te fethettikten sonra başladığı Karadeniz sahillerinin fetih işlemini tamamlayarak Akdeniz'in kuzeyinde kimlerin hakimiyetine son vermiştir?
Doğru Cevap: A) Cenevizliler
1960'lardan itibaren Osmanlı toplum yapısı üzerine gerçekleştirilen çalışmaları yapan bilim insanlarının başında kimler gelir?
Doğru Cevap: B) Niyazi Berkes, Şerif Mardin.
Türkiye’de İşçi Sınıfının Doğuşu çalışmasında, işçi sınıfının tarihini ele alan ve işçiyi, “kendi üretim araçlarına sahip olmayan, başkalarının üretim araçlarıyla çalışan ve özgür bir anlaşma ile, sermaye sahibine emeğini satarak yaşayan kişi” olarak tanımlayan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Oya Sencer- Baydar
Post-pozitivist metodoloji hangi dönemde Türkiye'de metodolojik tercih olarak sosyolojik araştırmalarda gözlemlenmektedir?
Doğru Cevap: C) 1980 sonrası
“Ruh bedenden ayrılınca ne olur?” sorusuna, “Kandilin yağı bitince ışığı ne olur?” şeklinde cevap veren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) İbn Abbas
Tek-dünya, küresel köy anlayışı hangi olaylardan sonra yerini oldukça kötümser, paranoyak, dışlayıcı/ayrımcı ve farkçı bir anlayışa bırakmıştır?
Doğru Cevap: E) 11 Eylül olayları
Özellikle IMF ve Dünya Bankası gibi Batılı kuruluşların biçimlendirdiği ve serbest piyasa ekonomisini idealize eden ekonomi politikaları Türkiye'de hangi yıllarda etkili olmaya başlamıştır?
Osmanlıda feodal üretim ilişkilerinin geçerli olmadığını, bunun yerine feodaliteden üstün özelliklere sahip olduğunu belirterek 1960'lı yıllarda Osmanlıya ilişkin pek çok yargıyı kıran sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Niyazi Berkes