logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türkiye´de Sosyoloji

Soru 1:

Osmanlı imparatorluğunun hukuksal gereksinimlerini karşılamak üzere, Ahmet Cevdet Paşa tarafından fıkıh kitaplarının medeni hayata ait hükümlerine dayanılarak yazılan kanun kitabı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

"Garblılaşmanın neresindeyiz" adlı eser hangi sosyoloğumuza aittir?

Soru 3:

''Türkçülüğün Esasları''kitabı kime aittir?

Soru 4:

"Osmanlı Devleti’ni bir bozkır imparatorluğu olarak tanımlamak mümkün değildir. Osmanlı Devleti ancak Yakın Doğu’daki Doğu-Batı çatışması içerisinde bir dünya devleti olarak tanımlanıp açıklanabilir." şeklindeki görüş aşağıda isimleri verilen hangi sosyolog tarafından savunulmaktadır?

Soru 5:

I. Sosyolojide tarihsel bakış açısını benimsemiştir II. Tarihsel diyalektiği metodoloji anlayışının merkezine yerleştirmiştir III. Yöntemi Bulmak ve Sosyoloji ve Tarih isimli eserleri vermiştir Yukarıda bilgileri verilen ve Türkiye sosyolojisinin önemli isimlerinden olan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Osmanlı’nın Batı’da görülen feodal yapının içerisine girmemesine karşılık, kendine özgü bir yapıya değil, Doğu toplumlarının da dahil olduğu, Doğu despotizmi yaklaşımı içerisinde yer aldığını savunan sosyolog kimdir?

Soru 7:

1990’lı yıllarda aşağıdakilerden hangi ikisinin din ve modernleşme ilişkisi sorgulayan çalışmaları kayda değer bir yankı uyandırmıştır?

Soru 8:

Aşağıdaki hangisi 1967-1968 yıllarında aile, kadın ve gençlik konularında yapılan çalışmalara önderlik yapan dernektir?

Soru 9:

Amerikan merkezli bilim ve sosyoloji anlayışının ülkemizde etkili olmaya başlamasının nedeni nedir?

Soru 10:

İzmir'de Kentsel Aile başlıklı çalışmasıyla kent ailesinin birtakım yapısal özelliklerini ortaya koyan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşadaki çalışma alanlarından hangisi 1950-1960 döneminde araştırılan temel konulardan biri değildir?

Soru 12:

Modern Mahrem kitabının yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Altan Eserpek 1979 yılında yayınladığı araştırmasını Türkiye'nin hangi ilinde gerçekleştirmiştir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi dönemin sosyoloji içerikli dergilerinden biri değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi 1960-1980 arası dönemde Türkiye’nin toplumsal yapısında yaşanan önemli değişmelerden birisi değildir?

Soru 16:

Aşağıdaki sosyologlardan hangisi, 1980 - 2000 yeni dönemde kimlik sorununa yaklaşımda yeni yöntemler ve tarzlar getiren araştırmacılardan birisidir?

Soru 17:

1950-1960 döneminde Science Sociale ekolünün etkisiyle üzerinde en fazla çalışılan konu başlığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi ekonomik güç, hayat tarzı, eğitim düzeyi ve ekonomik çıkarlar gibi ölçüler bakımından yaklaşık aynı durumda olanların oluşturduğu topluluğun tanımıdır?

Soru 19:

1970’lerde yaptığı çalışmalarla Asya göçebe toplumlarının ve Osmanlının Asya Tipi Üretim Tarzı, feodalite ve başka Batılı teorilerle ile açıklanamayacağını kesin bir anlayışla ortaya koyan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?