Aşağıdakilerden hangisi 1980 sonrasında din ve modernleşme ilişkisini sorgulayan sosyologlardan biridir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) Şerif Mardin
Aşağıdakilerden hangisi Fügen Berkay’ın “Türk Toplumu Açısından İslamiyet” başlıklı makalesinde sıraladığı, İslamiyet dışında bütün dinlerde bulunan ortak noktalardan biri değildir?
Doğru Cevap: C) Her dinde tek Tanrı inancı vardır.
Wallerstein’ın on iki sayfalık makalesini okuduktan sonra yazılan kitabın yazarı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Çağlar Keyder
I. Sosyolojinin evrensellik iddiasına meydan okuma II. Türk toplum düşüncesi üzerindeki Batılı hegemonyayı kırma gereği III. Yerli bir sosyoloji anlayışı geliştirme düşüncesi Yukarıda verilen bilgiler aşağıdaki sosyologlardan hangisine ait düşünceleri betimlemektedir?
Doğru Cevap: C) Baykan Sezer
...................., akıl, ilerleme, temsil gibi idealize edilmiş ilkelere kuşkuyla yaklaşan, tepkiselliği yanında kinik bir muhafazakârlığı da içinde barındıran, belirsizliği, öznelliği dilsel bir anarşiyle ifade eden, bütünsele karşı tekili, kısmi olanı öne çıkaran bir düşünme tarzıdır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yer aşağıdakilerden hangisi ile doğru bir şekilde tamamlanabilir?
Doğru Cevap: B) Postmodernizm
Aşağıdakilerden hangisi sosyal bilim metodolojisine ilişkin tartışmalara bağlı olarak, yeni dönemde sosyolojide gözlenen disiplinler arası çalışmaların öne çıkması sonucu ortaya çıkan araştırma konuları içinde yer almaz?
Doğru Cevap: A) Gelir dağılımı araştırmaları
Egemen ve haysiyetli olan Türklerin Osmanlı yüzünden bağımlı kılınıp ezildiğini savunan ve Türk milletini yokluktan varlığa, düşkünlükten üstünlüğe çıkaran Türk Devrimini evrensel bir hadise olarak gören düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Recep Peker
1980- 2000 döneminde Türkiye'de sosyoloji alanına ilişkin aşağıdakilerden hangisi veya hangileri söylenebilir? I. Marxist argümanlar gücünü yitirmiştir II. Kimlik temelli tartışmalar ön plana çıkmıştır III. Sınıf, tabakalaşma ve toplumsal yapı analizleri önem kazanmıştır
Doğru Cevap: B) I ve II
1950'lerde öne çıkan konuların başında hangileri gelmektedir?
Doğru Cevap: E) Köy sosyolojisi, kültür değişmeleri, Batılılaşma.
Aşağıdakilerden hangisi köy araştırmalarının artmasının nedenlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: B) Köylerdeki doğurganlık oranlarının yüksekliği
1980’ler ve 1990’larda gerek akademide gerekse kamuoyunda etkili olan sosyologların başında gelen sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?
I. Kimlik ve farklılık temelli tartışmalar ön plana çıkmıştır II. Bilimsel üretim giderek üniversitelerin dışına taşmıştır III. Ulus-devlet sorgulanmaya başlamıştır IV. Pozitivizmin nesnellik anlayışı sorgulanmıştır Sosyal teori ve sosyolojide ortaya çıkan yukarıdaki gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda Türkiye'deki sosyolojinin hangi döneminden bahsedildiği savunulabilir?
Doğru Cevap: E) 1980-2000 Dönemi
Dinin Türk kültürü açısından önemli bir unsur olduğunu, Türkiye’de tarihsel gelişmeler sonucu İslamiyet'in, “yumuşak ideoloji” işlevi gördüğünü ve dünya görüşünün oluşmasında etkin olduğunu savunan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Şerif Mardin
1970'li yıllarda dini bir kimlik unsuru olarak ele alan bilim adamı kimdir?
Doğru Cevap: E) Baykan Sezer.
Toplum sorunlarını tarihsel derinliği ve boyutlarıyla ele alan ve Doğu-Batı çatışması üzerinde duran sosyolog kimdir?
Aşağıdakilerden hangisi 1950-1960 dönemi sosyoloji içerikli dergilerinden değildir?
Doğru Cevap: C) Toplumsal Tarih
Osmanlının Batı’da görülen feodal yapının içerisine girmemesine karşın kendine özgü bir yapıya değil, Doğu toplumlarının da dahil olduğu Doğu despotizmi yaklaşımı içerisinde yer aldığını belirten sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Niyazi Berkes
Türkiye'de gecekondulaşma süreci hangi dönemde başlamıştır?
Doğru Cevap: A) 1960-1980 arası dönemde.
Mümtaz Turhan'a göre toplumsal gelişmenin en önemli göstergesi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Kültürel değişme
1960-1980 dönemini kapsayan Türkiye'deki sosyoloji çalışmalara hakkına aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: E) Baykan Sezer, bu dönem de yaptığı çalışmalarda Osmanlı'nın feodal bir toplum yapısına sahip olduğunu açıklamıştır.