logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türkiye´de Sosyoloji

Soru 1:

Hangileri köy sosyolojisine verilen önemin nedenlerinden ve üzerinde çalışılan konulardandır? I köylerin daha hızlı şekilde nasıl değişerek toplumun batılılaşacağı, II kültür, zihniyet, inanç, gelenek ve göreneklerin durumu ve değişmeye eğilimli ve dirençli yanları III dirençli yanların yumuşatılması için neler yapılması gerektiği ortaya çıkarılması

Soru 2:

1980 sonrası sosyolojik çalışmaların dilinin değişmesine ve kullanılan söylemlerin farklılaşmasına neden olan süreç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi köy sosyoloji çalışmalarının amaçlarından biridir?

Soru 4:

Bireyci yapıya geçilmesini savunan görüşlerin ön plana çıkmasında aşağıdakilerden hangisi etkili olmamıştır?

Soru 5:

1980 sonrasında din ve modernleşme ilişkisini sorgulayan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdaki Türk sosyologlarından hangisi, çalışmalarında başat olarak sivil toplum, gelenek, merkez çevre ilişkileri kavramlarını kulanmıştır?

Soru 7:

Oya Sencer-Baydar, Osmanlı’nın yıkılışına kadarki evrimini kendi değerlendirmesiyle özetlerken, söz konusu evrimin ilk aşamasına aşağıdakilerden hangisini yerleştirmektedir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi İslamcılık akımının temel düşüncelerinden biridir?

Soru 9:

Hilafet kurumunu kabul etmeyen Ali Suavi, Peygamber’in halife diye bir vekil bırakmadığını, hiç kimsenin vekil olmak iddiasında bulunamayacağını, halife unvanının sadece Hz. Ebu Bekir’e ait olduğunu söyler. Ona göre, halifeliğin hiçbir dinsel temeli yoktur, sonradan icat edilmiştir. İslam’da ruhbanlık diye bir kurum bulunmadığından, teokratik yönetim şekline karşıdır. Halife, imam, padişah bunların hiçbiri Peygamberin vekili değildir. İslam’da hükümdar da ceza görür. Bunun en güzel örneği tahttan indirmedir. Ona göre en bilgin Müslümanların elleri halife ve sultan kanlarına bulaşmıştır. 72 halifenin üçte biri katledilmiştir. Ali Suavi'nin bu görüşlerinin Atatürk ilkelerinden hangisiyle en uyumlu olduğu söylenebilir?

Soru 10:

Akis, Forum, Varlık, Türk Düşüncesi, Türk Yurdu gibi dönemin önde gelen dergilerinde sosyologlar, sosyal ve siyasal bilimciler tarafından genel anlamda tartışılan konu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de köy çalışmalarının yapılmasını sağlayan önemli özelliklerden biri değilidir?

Soru 12:

Kapitalist içtimai Nizam ve Bugünkü Durumu adlı eser kime attir?

Soru 13:

1970’lerde yaptığı çalışmalarla Asya göçebe toplumlarının ve Osmanlının ATÜT, feodalite ve başka Batılı teorilerle ile açıklanamayacağını kesin bir anlayışla ortaya koyan sosyolog kimdir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi İkinci Meşrutiyet Dönemi fikir akımlarının temelini oluşturur?

Soru 15:

Türkiye'deki sosyal ve siyaset bilimcilerin yanı sıra dönemin önde gelen dergileri de toplumsal değişme adına ülkenin ve toplumun Batılılaşma sürecini teorileştirmeye, siyasal anlamda uygulamaya konulan Batılılaşma girişimlerini, Batıcı görüşleri sınıflandırmaya ve yorumlamaya başlamışlardır. Aşağıda verilen dergilerden hangisi bu gruba girmez?

Soru 16:

1950-1960 döneminde sosyologlar tarafından göç konusunda araştırmalar yapılmasının sebebi aşağdakilerden hangisi değildir?

Soru 17:

Oya Sencer-Baydar’a göre Osmanlı devleti tarım ve toprak sistemini hangi yapı ile kontrol etmiştir?

Soru 18:

1950-1960 döneminde sosyoloji tarihi adına milliyetçilik görüşüyle öne çıkan sosyolog kimdir?

Soru 19:

1990’lı ve 2000’li yıllarda sosyolojik araştırmaların alan ve temalarında hem bir farklılaşma hem de çeşitlenme gözlenmektedir. Aşağıdakilerden hangisi kültürel çalışmalar kapsamında yer alan konulardan biri değildir?

Soru 20:

Aşağıdakilerdenhangisi 1980-2000 dönemindesosyal bilim metodolojisinin sorgulanmaya başladığına işaret etmektedir?