logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türkiye´de Sosyoloji

Soru 1:

Realiteye bağlı bilgilere itibar edilmesi gerektiğini hatta edebiyatın bile böyle olması gerektiğini vurgulayan Türk fikir insanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

DP (Demokrat Parti) kaç yılında kurulmuştur?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi çalışmalarında köy, göç ve kent olgularını birlikte ele alarak değerlendiren Cavit Orhan Tütengil'in göçe bağlı kent nüfusunun artışını açılarken gösterdiği temel faktörlerden değildir ?

Soru 4:

Üç fikir akım döneminin en önde gelen fikir akımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi 1960-1980 arasındaki dönemde köy sosyolojisi konuları arasında değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi sosyolog Mümtaz Turhan'ın eserlerinden biridir?

Soru 7:

Sosyolojide sınıf/tabakalaşma ve toplumsal yapı analizleri 1980 döneminde yerini hangi konulara bırakmıştır?

Soru 8:

''Türk Devrimi; yeryüzünün en arı ve “bay” olan Türk milletini yokluktan varlığa, düşkünlükten üstünlüğe çıkaran evrensel bir hadisedir'' diyen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangileri 1960- 1980 döneminde Amerikan sosyolojisinin etkisinde kalan Türk sosyolojisinin özellikleri arasında sıralanamaz? I. Amprik çalışmalar ön plana çıkmıştır II. Yorumsamacı anlayış benimsenmiştir III. Küçük grupları çalışma eğilimi artmıştır IV. Sosyal determinizm çalışmalarda önemli yer tutmuştur

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri 1960'larda Türkiye'de ortaya çıkan sosyoloji anlayışlarındandır? I. Yapısal- fonksiyonalist sosyoloji II. Fenomenolojik sosyoloji III. Tarihsel sosyoloji

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Batılaşmanın yalnız kaçınılmaz tek yol değil aynı zamanda toplumsal bir gerçek olduğu görüşündedir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi 1950’lerde,Türkiye’nin en büyük sorunlarından birisi olan öğretmen açığını kapatılabilmesi ve öğretmen-köylü yabancılaşmasını ortadan kaldırabilmek için sosyologlarca önerilmiştir ?

Soru 13:

1950’lerde sosyolojik görüşleri ve özellikle yöntem anlayışı öne çıkan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Mümtaz Turhan’a göre Batılılaşmak için aşağıdakilerden hangisinin Batı’dan ülkemize alınması zorunludur?

Soru 15:

Osmanlı Devleti hangi olayla birlikte Batının kendisinden askeri, ekonomik, teknoloji gibi alanlardan üstün olduğunu kabul etmiş ve Batı tarzında değişimler göstermeye başlamıştır?

Soru 16:

Mümtaz Turhan'ın "bir toplumsal grup veya cemiyetin yabancı bir kültürel grup veya cemiyetle ilişkiye girdiği zaman, hiçbir iç ve dış etki altında bulunmaksızın, o kültürün tamamını ya da bir kısmını benimsemedir." şeklinde tanımladığı kavram neyi ifade eder?

Soru 17:

1960'lı yıllarla beraber Türkiye'deki sosyoloji çalışmalarının eski Türk tarihine odaklanmasının nedeni aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 18:

Aşağıda 1950-1960 yılları arası dönemde Türkiye'nin önde gelen sosyologları ve eserleriyle ilgili verilen eşleştirmelerden hangisi doğrudur?

Soru 19:

Türkiye'deki sosyoloji çalışmalarında işlenen temalar ve paradigmalar tarihi süreçte ele alındığında aşağıdakilerden hangisini söylemek mümkündür?

Soru 20:

Türkiye’de kadın çalışmaları asıl yoğunluğuna hangi tarihten sonra ulaşmıştır?