logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Sosyologları

Soru 1:

Şerif Mardin’e göre Osmanlı’da aşağıdakilerden hangisinin üstlendiği işlevlerin bir benzerine Cumhuriyet Dönemi kurumlarında rastlanmayışı yeni bir insan tipi yaratmaya engel olan sebeplerden biridir?

Soru 2:

Refleksler aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Soru 3:

I. Şahsi teşebbüs II. Ademimerkeziyet III. Nicelik değil niteliğin esas alınması IV. Teşkilatlanma Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri eğitim-öğretim konusundaki temel ilkeler arasındadır?

Soru 4:

“Sorgulamadan ve sonsuz bir güvenle Batı’nın tüm öğelerini ithal etmektir” ifadesi Baykan Sezer’e göre, aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilmektedir?

Soru 5:

Behice Boran aşağıdaki ekollerden hangisinin takipçisidir?

Soru 6:

Fındıkoğlu’nun metodolojik görüşlerine ilişkin hangisi doğrudur?

Soru 7:

Sosyoloji nerede ortaya çıkmıştır?

Soru 8:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi büyümenin değerlendirilmesi ile ilişkilidir?

Soru 9:

I. Durkheim’cı bir sosyoloji anlayışına sahiptir. II. Toplumsal farklılaşmanın nedeni işbölümüdür. III. Toplumda bilim ile siyaset arasındaki ilişki tıp ile biyoloji arası ilişkiye benzer. IV. İdealler bireysel yaşamın ürünüdür. Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Mehmet İzzet’in sosyoloji anlayışı için söylenebilir?

Soru 10:

Mehmet Ali Şevki Sevündük’ün tüm çalışmaları aşağıdaki kitapların hangisinde toplanmıştır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Mehmet İzzet’in sosyolojinin konusu olan cemiyet ile ilgili görüşlerini doğru yansıtmaktadır?

Soru 12:

İsmail Hakkı Baltacıoğlu’nun düşüncelerinin şekillenmesinde etkili olan isimler arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Soru 13:

“Nasıl yaşamalı?” sorusuna “Ülkü için” cevabını verir. “Nasıl yaşamalı?” sorusuna “makul bir şekilde” diye karşılık verir. Yukarıda bahsedilen kişi kimdir?

Soru 14:

Mümtaz Turhan “Kültür Değişmeleri” adlı eseri ile Türk tarihinin çeşitli dönemlerini, hangi kavramlar ekseninde ele almıştır?

Soru 15:

Behice Boran aşağıdaki konulardan hangisine yoğunlaşmıştır?

Soru 16:

Kimlik Din Laiklik Milliyetçilik Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Ziya Gökalp’in sosyolojik olarak tartıştığı konulardandır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi “……………………göre sosyoloji tarih ürünüdür. Tarihin kaynağı ise toplumlar arası çatışmalar ve çelişkilerdir. Bu anlamda; tarihî bütünlük olmadan başka bir ifadeyle Doğu-Batı çatışma ve çeşitliliklerini dikkate almadan sergilenen yaklaşımlar tek boyutludur.” Noktalı yere gelecek sosyologlardan biridir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Ziya Gökalp’in dil konusunda ki görüşlerinden birisi değildir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Şerif Mardin’in sosyal bilimler alanındaki çalışmalarıdır?

Soru 20:

Mübeccel Kıray “Türkiye’de bugün şehirleşme, şehirlerin sanayileşme hızının, tarımın modernleşmesinden çok daha yavaş olması sonucu oluşan durumu nasıl tanımlamaktadır?