logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi batıda feminist çalışmalara yön veren temel düşünürler ve eserlerinden  değildir?

Soru 2:

______________, birisine istediği bir şeyi yapmayı yasak etmek ya da istemediği halde zorla bir şeyi yaptırmak, emretmek, itaat ettirmek gibi zor ve güce dayanan bir ilişki biçimini anlatmaktadır. Yukarıda boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Soru 3:

Erkek cinsiyeti üzerine temellenmiş ve eril değerler ile yapılanmış kültür içinde erkekler, her alanda kendilerine özgü ataerkil bir dil, söylem ve kavramlar oluşturmuşlardır. Hem cinsiyet-toplumsal cinsiyet ayrımının sorunlarını aşmak hem de toplumsal cinsiyete bir alternatif olmak için "yaşanan "beden” kavramını öne sürmüştür. Ona göre, birçok yazar eril-dişil simgeciliğini ve aklı (ussallığı) erkek, akıl dışılığı ise kadını tanımlamak için kullanmıştır. Yukarıdakilerden hangileri, Fransız feminist L. Irigaray'ın görüşleri ile ilgili doğru bilgiler arasında yer alır?

Soru 4:

Mauss'a göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi kente gelen göçmenin hayatında oluşan değişimlerden biri değildir?

Soru 6:

Butler’ın Queer kuramına göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez ?

Soru 7:

Erkek bedenlerinin fiziksel açıdan güçlü, dayanıklı, aktif, mental açıdan ise rasyonel/akılcı, bağımsız, girişimci, rekabetçi, vb.; kadın bedenlerinin ise fiziksel açıdan güçsüz, dayanıksız, yavaş, mental açıdan ise duygusal, bağımlı, çekingen vb. gibi genel niteliklere sahip olduğu kabul edilen bakış açısına ne ad verilir?

Soru 8:

"Ona göre, batı kültür içinde kadın bedeni, “abject”(aşağılık, iğrenç) bir nitelikle ötekileştirilmiştir. Oysa beden, özellikle anne bedeni, semiyotik (gösterge) olanla özdeştir. Semiyotik, bedeni dilin içine taşımakta, bedensel dürtüler, semiyotik ile dile girmekte ve karşımıza “konuşan bedenler” çıkmaktadır. Kadının bedeni, “konuşan beden” olmalı, kadın bedeni ve kadın bedeni kaynaklı yazı da, adı geçen Batı kültürünün sembolik yapısını dönüştürecek olan bir güç haline gelmelidir." Yukarıda sözü edilen feminist düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

_______________, iktidar koşullarını yorumlama, bir güç imgesi tanımlamak suretiyle denetim ve nüfuz koşullarına bir anlam verme çabasıdır. İktidarın ona tabi olanlar tarafından meşru olarak kabullenilmiş biçimi yani meşru iktidar olarak da tanımlanabilir. Yukarıda boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Soru 10:

Fransa’da ortaya çıkan ve kadınların seçme ve seçilme hakkı için mücadele eden aktivistlerin bu eylemleri hangi adla anılmaktadır?

Soru 11:

Erkeklerin kadınlar üzerindeki tahakkümünün kurumsallaşması süreci olarak tanımlanan kavram aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yer almaktadır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisinin bedene olan ilgisinin bir yansıması sonucu kadınların kürtaj, gebelik, doğum kontrol, kısırlık, menstruasyon, doğum teknikleri, meme kaybı vb. gibi bedensel deneyimleri üzerine olan ampirik çalışmalar artmıştır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Fransız feminizminin önde gelen düşünürlerinden biridir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi kadın göçünde kentleşmenin yarattığı sorunlardan biridir?

Soru 15:

Ülkelerin dış işleri yönetimi kademelerinde kadın/erkek oranlarının incelenmesini amaçlayan bir araştırmanın, feminist disiplinle birlikte hangi alana ihtiyacı vardır?

Soru 16:

Bedeni, düşünce alanında, biyolojik nitelikleri temelinde doğa alanına ait ve akıl tarafından kontrol altına alınması gereken fiziki bir nesne olarak tasarlayan ve tanımlayan yaklaşım aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmektedir?

Soru 17:

Kadınların eril tahakküme razı oluşunu anlatan sürece ne ad verilir?

Soru 18:

Arding (1995), feminist epistemolojik yaklaşıma ilişkin olarak feminist ampirizm, feminist duruş epistemolojisi ve postmodern feminist teorilerinin varlığını öne sürmektedir. Bu kapsamda, feminist ampirizm hangi yaklaşımı temsil etmektedir.

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Klasik Sos­yoloji içinde bedene ilişkin bir boşluk ortaya çıkmasının nedenlerinden biri değildir?

Soru 20:

Eril tahakküm hangi anlayış üzerine kurulmuştur?