logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları

Soru 1:

Enformasyon toplumunun sanayi toplumundan farklılığı ekonominin ne üretimine dayanmasıdır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Feminist epistemoloji üzerine çalışan düşünürlerin egemen bilgi üretimine yönelik yaptıkları eleştirilerinde temel çıkış noktasını oluşturan düşüncelerden biri değildir?

Soru 3:

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından  “Uluslararası Kadın Yılı” hangi tarihte ilan edilmiştir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi gazete ve dergi haberlerinde kadın imajının değersizleştirilmesine neden olan unsurlardan değildir?

Soru 5:

Kadın ve Erkeğin Eşit/Benzer Cinsiyet Kodları ile Betimlenmesi hangi zaman diliminde karşımıza çıkmaktadır?

Soru 6:

“Dedelerimiz hakkında her şeyi biliyoruz, tarihlerini, yaptıkları işleri… Peki, büyükannelerimiz hakkında ne biliyoruz? Evlilik tarihlerini, belki kaç çocuk doğurduklarını…” diyen yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Çok tanrılı Mezopotamya kültürlerinde "göğün hanımı" olarak geçen tanrıça aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

"Kadınların, bedenleriyle yaşadıkları ilişkileri biçimlendiren “kültürel”, kadınlar ve erkekler için ayrı ayrı düzenlenmektedir. Adı geçen bu kültüreli yeniden biçimlendiren yazma edimidir ve bu kadın için çok önemlidir. Kadının bedeni, aile ve eş olma temelinde acı çekmiştir. Cinsiyetsel eşitsizlik, kadının aleyhine işlemiştir. Egemen olan erkek yazımı, erkek bedeni ve cinselliğinden, artık, kadın yazımı ve kadın bedeni ve cinselliğinin söylemlerine bir geçiş olmalıdır." Yukarıdaki feminist düşüncelerin sahibi Fransız düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi RTÜK tarafından yapılan ve Türkiye genelini temsil eden ‘Kadınların Televizyon İzleme Eğilimleri Araştırması’na göre doğrudur?

Soru 10:

Simone de Beauvoir, kadınların edinmesi gereken temel niteliğin ne olduğunu kabul etmiştir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Antik Yunan edebiyatında rastlanan kadın şairlerdendir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Ahmet Midhat Efendi’nin Müşa^heda^t’ında azınlıklara mensup kadın karakterlerleri niteleyen sıfatlardan biri değildir?

Soru 13:

Halide Edip Adıvar'ın hangi romanının kahramanları Rabia ve Peregrini, Doğu ve Batı felsefesinin çarpışmasını temsil etmektedir?

Soru 14:

Türk edebiyatında kadın karakterler ilk olarak hangi dönemde, yalnızca namuslu ve iffetli gösterilmekle kalmayıp, aynı zamanda toplumsal ve siyasal olarak da etkili gösterilmeye başlanmıştır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi 20. yüzyılda İngiliz edebiyatının önemli temsilcilerinden biri olan Virginia Woolf'un Kendine Ait Bir Oda adlı eserinde değindiği konulardan biri değildir ?

Soru 16:

Medyada insan, kurum, ülke veya bir değere dair kurulan anlamlara ne ad verilir?

Soru 17:

“Suffrage Hareketi” ile kadınların politik hakları yani seçme ve seçilme hakkı için verilen mücadeleyle daha da genişleyen ve kadınların mülk edinme, miras gibi hakları için mücadeleyle devam eden feminist hareket aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi, Osmanlı minyatürlerinde toplumundaki çoklu toplumsal cinsiyet kodlarını gösteren bir unsurdur?

Soru 19:

Edebiyatta kadın temsilleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 20:

Simone de Beauvoir ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?