logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları

Soru 1:

Kadınla erkeğin sosyal ve kültürel açıdan tanımlanmasını içerir Toplumların kadın ve erkeği birbirinden ayırt etme biçimine odaklanır Kadını, bireye indirgemeyen özgül toplumsal düzenlemelerin bir ürünü olarak değerlendirir Biyolojik belirlenimciliğe karşı çıkar Yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri toplumsal cinsiyete yönelik doğru bilgi içermektedir?

Soru 2:

Aşağıda verilen Temel Paradigma ve Teorisyenlerinin doğru eşlemesi  seçeneklerden hangisinde verilmiştir? 1. Pozitivist Yaklaşım K. Max Weber Dilthey 2. Yorumlayıcı Yaklaşım L. August Comte 3. Eleştirel Yaklaşım M. Karl Marx Sigmund Freud Theodor Adorno Erich Fromm Herbert Marcuse

Soru 3:

I. Göç, kadınların özgürleşmesine katkıda bulunmaktadır. II. Göç sonrasında kadınların sosyal hak ve yaşam koşulları iyileşmektedir. III. Göçmen kadınların toplumla entegrasyonu erkeklere göre daha güçtür. IV. Özellikle yasal olmayan yollarla göç eden kadınların sömürü ve istismara maruz kalma riski yüksektir. Yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 4:

Eğitim, kadının göç etme potansiyelini azaltır. Dini ve kültürel baskılar, kadınlar için bir göç nedeni olabilmektedir. Filipinler, Sri Lanka ve Tayland’da yüksek olan kadın göç oranının temel nedeni, kadınların bağımsız karar alabilmeleridir. Kadınlarda göçün nedenlerine ilişkin olarak yukarıda verilenlerden hangi ya da hangileri doğrudur?

Soru 5:

Aşağıda verilen batıda feminist çalışmalara yön veren temel düşünür ve eserlerinin doğru eşlemesi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir? 1. Mary Wollstonecraft K. Eşitlik Üzerine 2. Sarah Grimke L. Kadın Haklarının Savunusu 3. Margaret Fuller M. 19. Yüzyılda Kadın

Soru 6:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 7:

İktidar koşullarını yorumlama, bir güç imgesi tanımlamak suretiyle denetim ve nüfuz koşullarına bir anlam verme çabasına ne ad verilir?

Soru 8:

Cinsiyete dayalı sosyal rollerin ailenin içinde geliştiğini savunarak, çocuğun anneyle kurduğu ilişkinin nesneyle kurduğu ilişkileri etkilediği teorisinden hareketle, geleneksel aile yapısına göre kurulan bu ilişkinin erkeklerde bağımsızlık, kadınlarda ise bağımlılık ve duygusal yoğunluk temelli davranışların oluşmasını sağladığını ileri süren yazar kimdir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi kentleşmenin göçmen kadınlara sağladığı  katkılardan biridir?

Soru 10:

Sanayileşme ve ekonomik gelişmeye bağlı olarak kent sayısının artması ve bugünkü kentlerin büyümesi sonucunu doğuran, toplum yapısında, artan oranda örgütlenme, işbölümü ve uzmanlaşma yaratan, insan davranış ve ilişkilerinde kentlere özgü değişikliklere yol açan bir nüfus birikim sürecine ne ad verilir?

Soru 11:

"Toplumsal iktidar ilişkilerinin cinsiyet ayrımı bağlamında ele alınması olarak kabul edilmektedir. Erkekler ve kadınlar arasındaki ilişkide var olan eşitsizliğin bir dizi karmaşık etki sonucu sürekli olarak kendisini yeniden ürettiği anlayışı üzerine oturmaktadır." Yukarıda açıklaması verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi feminist çalışmaları diğer sosyal bilim çalışmalarından farklı kılan dört temel özellikten biri değildir?

Soru 13:

Göç eden kadınlar özellikle hangi işlerde çalışmaktadırlar?

Soru 14:

Küresel göçmenlerin yarısı kadındır. Gelişmiş ülkelerde kadın göçmenlerin oranı erkek göçmenlere göre daha azdır. Bağımsız olarak göç eden kadın oranı azalmaktadır. Kadın göçmenlere ilişkin olarak yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 15:

Patriarşik yapı ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 16:

“1900’lü yılların başlarında İngiltere ve Amerika’da pasif direniş, kamu toplantılarını bölme, açlık grevi yapma gibi yollarla kadınların seçme ve seçilme hakkını savunan, az çok organize olmuş ve genellikle orta sınıftan gelen kadınlar tarafından yürütülen özellikle 19.yüzyılda yaşanan kamusal alandaki mücadele” ye ne ad verilmektedir?

Soru 17:

Toplumsal cinsiyet kavramının şekillenmesi nasıl olmuştur?

Soru 18:

Savaşlar ve iç çatışmalar Çeşitli siyasal baskılar Ülkeler arası ekonomik ve sosyal refah düzeyi arasındaki uçurum Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri göçün nedenleri arasında sayılabilir?

Soru 19:

Biyolojik faktörü referans alan biyolojik determinist görüş çerçevesinde erkek bedeni ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?