logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları

Soru 1:

Ekonomik, toplumsal, siyasi sebeplerle bireylerin veya toplulukların bir ülkeden başka bir ülkeye, bir yerleşim yerinden başka bir yerleşim yerine gitme işi” olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

“Bu göç tipinin içinde, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, yasal sürenin dolmasına rağmen ikameti devam ettirme, kaçak ya da zorla çalıştırma gibi olgular yer almaktadır.” ifadesi hangi göç tipiyle ilgilidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi 1980-90'larda ikinci dalga olarak kadın ve çocukların göç etme nedenlerinden biridir?

Soru 4:

"Ona göre, bedenin belirli organları, işlevleri, fiziksel nitelikleri vardır. Fakat sahip olduğu yaşı, cinsiyeti, sağlığı, bedensel uzuvlarının durumu ve fiziksel nitelikleri çevresi ile olan ilişkisini şekillendirmektedir." Yukarıda sözü edilen feminist düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Göçün başladığı ülke ile aracı ve alıcı ülkelerin düzenleme ve normları dışında gerçekleşen göç hareketleri olarak tanımlanmaktadır. Tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 6:

Patriarşik değerler aracılığıyla ortaya çıkan toplumsal cinsiyetlendirilmiş kadın bedenine ve eylemlerine ilişkin en önemli bedensel görünüm olarak kabul beden türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

“İktidar koşullarını yorumlama, bir güç imgesi tanımlamak suretiyle denetim ve nüfuz koşullarına bir anlam verme çabası” Aşağıdakilerden hangisini tanımlar?

Soru 8:

Bireysel düzeyde gözlemlenen yaşamlara dair tüm eylemler ve deneyimler…………………. aracılığıyla oluşmaktadır. Noktalı yeri tamamlayınız.

Soru 9:

Ataerkil sistemi ortaya çıkaran ve sürdürülebilirliğini sağlayan şey, özünde ataerkil toplumda kadınlar ve erkekler ile erkeklerin kendi arasındaki iktidar ilişkilerini meşrulaştıran, farklı toplumlarda ve kültürlerde farklılık gösteren idealleştirilmiş bir erkek kimliğinin ifadesi olan ___________________________ olgusudur.

Soru 10:

Kadının, toplum sahnesindeki temel rolleri annelik, eşlik ve ev kadınlığıdır ve bu rollerin oynanmasına ilişkin normların referansı, tüm eleştirilere rağmen, kadının hangi tür bedeninden kaynaklanmaktadır?

Soru 11:

"Tüketim kültürünün içeriğinde erkek bedeni de var olmasına karşılık, işaret edilen kadın bedenidir" ifadesi aşağıdaki düşünürlerden hangisine aittir?

Soru 12:

Türk Kadınlar Birliği hangi yıl kurulmuştur?

Soru 13:

Erkek bedenlerinin fiziksel açıdan güçlü, dayanıklı, aktif, mental açıdan ise rasyonel/akılcı, bağımsız, girişimci, rekabetçi, vb. gibi genel niteliklere sahip olduğu kabul edilen; kadın bedenlerinin ise fiziksel açıdan güçsüz, dayanıksız, yavaş, mental açıdan ise duygusal, bağımlı, çekingen vb. gibi genel niteliklere sahip olduğu kabul edilen düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi kadınların göç etme nedenlerinden biri değildir?

Soru 15:

Hem kültürel feminizmin gelişmesine katkı sunmuş, hem de özel alan-kamusal alan, doğa-medeniyet gibi alanların toplumsal cinsiyet ilişkileri perspektifinden incelenmesine olanak sağlamıştır. Aşağıdakilerden hangisini kapsar?

Soru 16:

Bireylerin yeni bir ikamete sahip olmak amacıyla ülkenin içindeki bir bölgeden, başka bir bölgesine göç etmesini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

I. Mikro iktidar, meşru güç/kuvvet kullanma yolu ile kurulur. II. Siyasal iktidar ülkenin ve toplumun tamamı üzerinde geçerli olan iktidar olarak tanımlanabilir. III. İki insan ya da grup arasında var olan sosyal iktidar sadece o kişileri ya da grup üyelerini kapsar. IV. Meşruluk kavramının temelinde yatan unsur rıza birliğidir. Yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 18:

Bekaret, doğurganlık gibi kadın bedenine ilişkin değerli sayılanların, değerli olarak kalabilmiş hali, namus kavramıyla örtüşür. Kadın bedeninin korunması /kollanması gerekliliğe ilişkin normatif beklentiler (gelenekler, töreler) bunun nasıl olması gerektiğini ve ölçütlerini belirlemektedir. Kadın bedeninin korunması görevi, erkekten çok kadına ait bir görevdir. Kadın bedeninin toplumsal cinsiyetlendirilmiş bedensel görünümlerinden biri olan "namuslu kadın bedeni"ne ilişkin yukarıdaki bilgilerden hangileri patriarşik düşünceyi yansıtır?

Soru 19:

Namuslu kadın bedenine ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 20:

Ülkemizde kadın hareketleri 1990’lı yıllarda feminist kurumsallaşma ile ortak kadın dayanışmasına dönüşmüştür. 1990 yılında ilk kadın dayanışma merkezi, ileriki yıllarda ilk bağımsız kadın sığınağının açılmasına ve onlarca ilde örgütlenen kadın sığınma merkezlerinin kısa sürede faliyete geçmesini sağlayan ilk vakıf aşağıdakilerden hangisidir?