logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yeni Toplumsal Hareketler

Soru 1:

İnsanları eko-sistemin parçası olarak gören ve dinamik, evrimsel bir perspektif ile bu sistemin dengesini korumayı amaçlayan inançlar, kuramlar ve projeler seti olarak tanımlanabilecek kavram hangisidir?

Soru 2:

I. Toplumsal Cinsiyet boyutu II. Siyasi Katılım boyutu III. Din-Göç İlişkisi boyutu Yukarıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri Martinello 'ya göre göçmenlere karşı yeni yönelimlere rağmen ilgi yoğunluğunun yetersiz olduğunu düşündüğü alanlardandır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi göçmen topluluğunu şekillendiren ve onun siyasal katılımına etki eden etkenler arasında değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangileri dijital aktivizm türlerindendir? I. Video aktivizmi II. Dijital imza kampanyaları III. Sibernetik IV. Hacktivism

Soru 5:

İdeolojiyi daha basit ve anlaşılır kılma özelliği toplumsal hareketlerin hangi boyutu olarak tanımlanmaktadır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’deki çevre örgütleri arasında gösterilmez?

Soru 7:

Ruşen Çakır, uzun yıllar çalıştığı ana akım medyadan ayrılarak kaç yılında internet üzerinden bireysel haber yayınları yapmaya başladı?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisine göre sivil toplum Marx’ta olduğu gibi ekonomik ilişkileri değil, ideolojik ve kültürel ilişkileri, düşünsel hayatı içerir?

Soru 9:

Öğrenme otoritelerinin toplumsal hareketlerdeki öğrenmenin farklı biçimlerine ilişkin farklı tanımlamaları olmuştur. Buna göre aşağıdaki düşünür ve tanımlamaları eşleştirmelerinden hangisi yanlış olarak verilmiştir?

Soru 10:

Müdahaleci ya da savaş sonrası refah dev­letinin gözetimi altında emek ve sermaye ilişkisinden farklı yeni konulara odaklanır. Üniversiteler, mahalleler gibi önceki top­lumsal çatışmalarda öne çıkmamış toplum­sal tabaka ve alanlarda harekete geçer. Analitik bir özerklik sergiler; toplumsal problem analizleri ve reform talepleri gele­neksel sınıf analizi kategorisini keser. Yukardakilerden hangisi ya da hangileri YHT ile sınıf temelli geleneksel toplumsal hareketler arasındaki farklı olan alanları göstermektedir?

Soru 11:

B elirli bir süre için siyasi ya da idari bir sınırın geçilmesine ne denir?

Soru 12:

Hangisi siyasal ve toplumsal sistemin buyrukları karşısında itaatkâr ve otoriter olmayan bireyler yaratacak bir eğitim sürecini savunan radikal eğitimcilerden biridir?

Soru 13:

Aşağıdaki hangi dönemin bir sonucu olarak yeni bir siyasal toplum arayışı gündeme gelmiş, bunun bir gereği olarak ulus devlet, ulusal nitelikli bir din, daha katılımcı ve özgürlükçü bir siyasal yaşam ve doğal halden arınmış bir siyasal yapı gibi temalar tartışılmıştır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi yukarıdan küreselleşme ile ilgilidir?

Soru 15:

I. Ulusaşırı “iş adamı kültü­rü" gelişir ve ulusaşırı sermayenin akışı hızlanır. - Yabancı menşeili ünlü markaların Türkiye'de mağaza zincirleri açması II. Tüketim kalıpları standartlaşmaya başlar. - Türk tüketicilerin Amerikan fast-food zincirlerine ilgi göstermesi III. Medya teknolojileri uzak­lardaki imajları oturma odamıza getirir ve bizde “aşinalık" duygusu uyandırır. - Türk yapımı filmlerin uluslararası festivallere katılması "Küreselleşme" olgusunun özelliklerine ilişkin yukarıdaki belirtilen örneklerin hangileri doğrudur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Ekoloji hareketinin talep ettiği toplumsal ilişkiler düzeninin nitelikleri arasında yer alır?

Soru 17:

Yurttaş Girişimleri Birliği (BBU) kaç yılında kurulmuştur?

Soru 18:

Castells'in, insanları ekosistemin parçası olarak gören ve dinamik, evrimsel bir perspektise bu sistemin dengesini korumayı amaçlayan inançlar, kuramlar ve projeler seti.” biçiminde tanımladığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliği  sivil toplum örgütlerinin özelliklerinden biri değildir?

Soru 20:

''Bankacı'' ve ''özgürleştirici eğitim'' arasındaki karşıtlığı işaret eden eğitimci düşünür aşağıdakilerden hangisidir?