logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yeni Toplumsal Hareketler

Soru 1:

Çevre örgütlenmelerinin tarihi kaçıncı yüzyıla dayanır?

Soru 2:

İnsan-doğa ilişkisinin temelden değiştirilmesi gereğine inanan, insanların öteki canlılarla birlikte doğanın bir parçası olduğunu ve diğer varlıklar insanların amaçları için yararlı olup olmadıklarına bakılmaksızın sadece varoluşları dolayısıyla değerli­ olduklarını savunan akım hangisidir?

Soru 3:

Küresel sermayenin ve yönetici seçkinlerin, kapitalist pazarların genişlemesi ve küreselleşmenin kendi çıkarları doğrultusunda ilerlemesi için faaliyet ve stratejilerini koordine etmeleri aşağıdakilerin hangisinde ifade edilmiştir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi sivil toplum ile siyasal toplum arasında bir ayrım yapmış, analitik bir düzeyde devlet ve toplum arasındaki çizgileri belirtmiştir?

Soru 5:

1968 yılında yeni toplumsal hareketlerin başladığını ilan eden sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

İslam ülkelerinde modern anlamdaki ilk sivil toplum örgütü olma özelliğini taşıyan ve “Hilâli Ahmer” adını taşıyan oluşum kaç yılında kurulmuştur?

Soru 7:

Alman sosyolog Lorenz Von Stein 1789- 1850 döneminde gerçekleşen Fransız toplumsal hareketlerinin tarihsel sürecini aşağıdakilerden hangisi vasıtasıyla bilimsel tartışmalar sürecine sokmuştur?

Soru 8:

I. İkinci dalga feminizm olarak da bilinir. II. Edebiyat odaklı bir gelişim göstermesiyle bilinir. III. Kendisini “farklılık” kavramı etrafında organize etmiştir. IV. Daha çok kadınların eğitimi gibi konulara odaklanmıştır. Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri Fransız feminizmini açıklarken kullanılabilir ?

Soru 9:

…………, biyolojik cinsiyetten farklı olarak kadın ve erkekler için toplumsal olarak oluşturulmuş roller ve öğrenilmiş davranış ve beklentilere işaret etmek için kullanılır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi tamamlar?

Soru 10:

İnsanları siyasal mücadeleye girişmeye teşvik eden koşullar olarak tanımlanan fırsatlara ne denir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi alternatif medyanın isimlendirmelerinden değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Doherty’nin çevre hareketi gruplandırması arasında yer almaz?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliği içindeki sivil toplum örgütlerinin temel özelliklerinden değildir?

Soru 14:

Almanya’daki alevileri ulus ötesi bir toplumsal hareket olarak tanımlayan kişi kimdir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi sivil toplumu, kendisini benzer ideallere adamış ve despotizme karşı duruşlarının sürdürülebilmesi için devletten korunması gereken örgütler evreni olarak yüceltir?

Soru 16:

Bugünkü anlamda “sivil toplum kuruluşu” kavramı ilk defa kaç yılında kullanılmıştır?

Soru 17:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi isyan bilincinin özelliklerinden biridir?

Soru 18:

I. Değişim yönelimli hedefler II. Kalabalık III. Kolektif davranış IV. Geçici bir süreklilik V. Ayaklanmalar VI. Kamu düşüncesi Toplumsal hareketler yukarıda verilen hangi kavramlar çerçevesinde tanımlanmaktadır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi yeni toplumsal hareketlerin hedeflerinden biri değildir ?

Soru 20:

İlkin sivil alanda başlayan ve bir aktivist kadın hareket içinde gelişen feminist hareket hangi yıllarda akademide görülmeye başlanmıştır?