logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yeni Toplumsal Hareketler

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi göçmenlerin siyasi katılımını ve toplumsal hareketlerini etkileyen faktörlerden biri değildir?

Soru 2:

Küreselleşme yalnızca ekonomik bir süreç değildir. Küreselleşme tek yönlü bir süreçtir. Küresel süreçlere yerel müdahalelerde bulunma imkanı yoktur. Toplumlar arasındaki kültürel farkların giderek ortadan kalkmasına sebep olur. Küreselleşmeye ilişkin yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 3:

Birçok gelişmiş ülkede ev ve bakıcılık hizmetleri bir sektör haline gelmekte ve giderek artan oranlarda kadın göçmen bu sektörde istihdam edilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu durumun artma nedenlerinden değildir?

Soru 4:

Sivil toplum kavramını bugün bilinen anlamında ilk kim kullanmıştır?

Soru 5:

Farklı düzeylerdeki (yerel, ulusal, bölgesel, küresel) farklı kurum ve aktörleri (devlet kurumları, özel kurumlar, sivil toplum kuruluşları, yerel, bölgesel ve uluslararası aktörler) yönetime katmak anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Kolektif davranışlarla ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır ?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi parçalı asimilasyon kuramının varsayımlarından biridir?

Soru 8:

"Ulusal kimlikler genelde saflık, homojenlik iddiasıyla sunulur ancak gerçekte kurgusaldır ve melez kimlikler oluşturulabilir" düşüncesini savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Mead'e göre, kendilik ve toplum arasında nasıl bir ilişki vardır?

Soru 10:

"Bir ey­lem biyotik topluluğun bütünlüğünü, dengesini ve güzelliğini koruduğunda doğru, aksi takdirde yanlıştır" ifadesi hangi çevresel değeri anlatır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi ilk yetişkin eğitimi kuramcılarından biridir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi alternatif medyanın yapısal özellikleri arasında yer almaz?

Soru 13:

Avrupa merkezli hareketlerin dışında gerçekleşen toplumsal hareketleri genel olarak kapsayacak nasıl bir sınıflandırma yapılamaz?

Soru 14:

Şarkiyatçılık aşağıdakilerden hangisi tarafından tartışmaya açılmıştır?

Soru 15:

Doğa­nın kendisi değil, "doğal kaynak" "doğal sermaye", "ekosistem hizmetleri" olarak insanlara sunduğu yararın değer konusu oluşturduğunu savunan çevre akımı hangisidir?

Soru 16:

I. 19.yüzyılın sonlarından itibaren, farklı amaçlar doğrultusunda eğitimde yeni taleplerde bulunan sosyal politika ve kültür felsefesi temelli yenileşme hareketleri II. Sosyal ve kültürel yaşamın çeşitli alanlarında yer alan eğitimi doğrudan doğruya değiştirmek isteyen çeşitli reform tezahürleri III. Okulu iç ve dış yapısındaki reform yoluyla değiştirmeyi hedefleyen öğretim-didaktik yönündeki reform uygulamaları Çağdaş eğitim akımları ya da reformcu eğitim hareketleri verilenlerden hangi alanları kapsamaktadır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi sivil toplum örgütlerinin Avrupa Birliği tarafından belirlenen özelliklerinden biri değildir?

Soru 18:

Aşağıdaki ünlü yazarlardan hangisinin gazetecilik tarzı yerli habercilik tekniğine daha yakındır ?

Soru 19:

Aşağıdaki yazarlardan hangisi Marksizm ve feminizm arasındaki ilişkiyi mutsuz evlilik olarak nitelemiştir?

Soru 20:

B ir toplumda ya da siyasal sistemdeki bütün aktörlerin etkileşimi, ortak çabalarının koordine edilmesi ve yönetim sürecinde pay ve etki sahibi olmaları olarak tanımlanan kavram hangisidir?