logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yeni Toplumsal Hareketler

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi yeni toplumsal hareketlerin özelliklerinden biridir?

Soru 2:

Modernizmin ürünü olan koşullarda biçimlenen toplumsal hareketlerden, işçi hareketi, feminist hareket, insan hakları hareketi, barış ve adalet hareketleri ile ekonomik, toplumsal ve siyasal kurtuluş mücadeleleri gibi felsefi kökeni modernizm projesi olan eski hareketlerin eğitimdeki yansımalarının en önde geleni hangisidir?

Soru 3:

30 Ekim 2010’da Cenevre’de düzensiz göçmenlerin insan haklarını ele almak üzere toplanan Küresel Göç Grubu aşağıda verilen seçeneklerden hangisini görüşmemiştir ?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi kimlik kavramsalına ilişkin farklı yaklaşımların çalışma konularından biri değildir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi Marx'a göre toplumsal değişmenin temel nedenidir?

Soru 6:

Fransız düşünürü Destutt de Tracy tarafından idea sözcüğüyle logos sözcüklerinin eklemlenmesiyle yapılmış ve düşünceyi inceleyen bilim anlamında ileri sürülen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi tutucu ya da çatışmacı görüşün eğitime yaklaşımı ile ilgilidir?

Soru 8:

Kapitalist dinamiklerin kentsel dönüşümler üzerindeki etkisine ve bu süreçteki kentsel toplumsal hareketlere odaklanan teorisyen kimdir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi eğitim ile toplumsal değişme arasındaki ilişkileri açıklayan temel görüşlerden biri değildir?

Soru 10:

Toplumsal hareketlerdeki öğrenmeyi aşağıdakilerden hangisi dünyanın yorumlanması ve praksis biçiminde bir sınıflama yapmıştır?

Soru 11:

Yeni toplumsal hareketlerin yükselişini dünyadaki sömürgecilik ve kültürel fakirleşme ekseninde irdeleyen Alman düşünür kimdir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi; bir harekette ve bu hareket bağlamında yapılan eylemlerde kimliğin rolünün dört aşamasından biri değildir?

Soru 13:

Temelde bir toplumun dijital kültürle bütünleşmiş olmasını ve bunun nimetlerini gündelik hayatına uygulayabilmesini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

I. Akılcı ve bilimsel bilgiye, eğitimle ilerleme konusu­na olan inanç II. Etik ile topluma faydacı yaklaşım III. Kiliseye bağlılık Yukarıdakilerden hangileri Aydınlanma düşüncesini tanımlamaktadır?

Soru 15:

I. Kamuoyu oluşturma yoluyla bireylerin taleplerinin dile getirilmesine ve dikkate alınmasına yardımcı olmak. II. Çoğulcu ve katılımcı bir toplum yapısının sağlanmasında etkin bir rol üstlenmek. III.Gerek devletin gerçekleştirdiği uygulamalara gerekse pazar ekonomisinin dayattığı bazı mekanizmalara karşı koruyucu tampon olma işlevi görmek. IV. Toplum içinde, toplumun çıkarları doğrultusunda kamuoyu oluşturarak bireylerin taleplerinin dile getirilmesini sağlamak. V. Temel ölçeklerde projeler üretmek ve bu projelere kaynak aktarımını sağlamak. Yukarıdakilerden hangisi  Sivil toplum örgütlerinin temel amaçlarından biridir?

Soru 16:

Toplumsal hareketteki üyelik ve eylemlere dayanan kimlik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal hareketlere yönelik yapılan tanımlardaki bileşenlerden biri olamaz ?

Soru 18:

Çevreciliğin Türkiye'deki gelişiminde "çevreci uyanış dönemi" ne zaman gerçekleşmiştir?

Soru 19:

Modern toplumu tanımlarken toplumun McDonaldlaştırılması kavramını kullanan Ritzer'e göre  aşağıdakilerden hangisi akılcılaşma sürecinin, modern yaşamın ihtiyaçlarına verdiği yanıtları dayandırdığı temel unsurlardan biri değildir?

Soru 20:

Charles Tilly’e göre toplumsal hareketler hangi alanla yakından bağlantılıdır?