logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yeni Toplumsal Hareketler

Soru 1:

Dünya çapında çalışan insanların taleplerini ve haklarını temsil eden kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Siyasi erk sahiplerinin bireyleri siyasi mücadeleye girişmekten alıkoyabilme ya da caydırabilme yetisi ve bunda başvurabilecekleri araçlar ve bağlamsal etmenler ne olarak adlandırılmaktadır?

Soru 3:

Derin ekoloji kavramı ilk kez kim tarafından kullanılmıştır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi bir toplumda ya da siyasal sistemde bütün aktörlerin etkileşimini, ortak çabalarının koordine edilmesini ve yönetim sürecinde pay ve etki sahibi olmalarını öngörmektedir?

Soru 5:

Antonio Gramsci Jürgen Habermas Eduard Lindeman Louis Althusser A.E.Dobbs Paulo Freire 1990’ların başlarından bu yana toplumsal hareketlerde öğrenme yukarıda verilen kuramcılardan hangilerinin düşünceleri bağlamında irdelenmiştir?

Soru 6:

Moda, kalabalık, çeteler aşağıdaki hangi sınıflandırmanın içerisinde yer alır?

Soru 7:

Kimberlé Crenshaw tarafından sunulan (1989) ve kabaca toplumsal ilişkilerin ve toplumsal kimliklerin çoğul boyutları arasındaki ilişkiyi tanımlayan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

İlk yeşil parti olan Değerler Partisi hangi ülkede kurulmuştur?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi sivil toplum örgütlerinin özelliklerinden biri değildir?

Soru 10:

Bir grup insanın kurum ve kuruluşlar üzerinde baskı yaratarak sorunlu gördükleri politikaları, uygulamaları ya da durumları değiştirme süreci olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Ekolojist hareketler Eşcinsel hareketler Anarşist hareketler Feminist hareketler Yukarıda verilenlerden hangileri alternatif medyanın sahip çıktığı hareketler arasındadır?

Soru 12:

1990 yıllarında hangi ilimizde kurulması planlanan Nükleer Santral projesinin tekrar gündeme gelmesi Çernobil Nükleer Santral Kazası nedeniyle halkta endişeye neden olmuştur?

Soru 13:

Aşağıdaki kuramcı-toplumsal değişme yaklaşımı eşleştirmelerinden hangisi doğru değildir?

Soru 14:

Türkiye'de en yoğun faliyet alanına ve işlevselliğe sahip olan sivil toplum örgütleri hangileridir?

Soru 15:

Ulusal sınırları aşan ve ulusal hükumetlerin doğrudan denetiminde olmayan olgu, aktör, süreç ve mekanizmaları tanımlamak için kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği tarafından kurulan Küresel Göç Gurubu ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 17:

“Biz iş gücü çağırdık, ama insanlar geldi” sözü kime aittir?

Soru 18:

Temelde bir toplumun dijital kültürle bütünleşmiş olmasını, bunun nimetlerini gündelik hayatına uygulayabilir hale gelmiş olmasını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

1970’lerde nükleer karşıtı hareketin en güçlü ve uzun soluklu varlık bulduğu ülke hangisidir?

Soru 20:

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kayıtlarına göre, günümüzde Türkiye’deki vakıf sayısı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?