logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yeni Toplumsal Hareketler

Soru 1:

Ulusal sınırları aşan ve ulusal hükümetlerin doğrudan denetiminde olmayan olgu, aktör, süreç ve mekanizmaları tanımlamak için kullanılan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Derin ekolojinin merkezi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

... ’e göre göç edenler, göçmenler ya da haneler değil, birbirine farklı türde toplumsal ilişkiler ve ağlarla bağlı insanlardan oluşan topluluklardır. Yukarıdaki boşluğa hangi kuramcının adı gelmelidir?

Soru 4:

Türkiye'deki çevre hareketleri ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi sivil toplum örgütlerinin temel amaçlarındandır?

Soru 6:

Uluslararası sivil toplum örgütlerinin gelişim süreci kaçıncı yüzyılda başlamıştır?

Soru 7:

................ toplumsal yapının ve onu oluşturan toplumsal ilişkiler ağının ve bu ilişkileri belirleyen toplumsal kurumların değişmesidir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygundur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal medyanın toplumsal hareketlere olumsuz etkilerinden biridir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Fransız feminizminin bir özelliğidir?

Soru 10:

Kadınların özgürleşmesini ekonomik sistemin yeniden organizasyonunda arayan, ataerkillik ve kapitalizm arasındaki ilişkiye odaklanan feminist hareket aşağıdakilenden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi bir grup insanın kurum ve kuruluşlar üzerinde baskı yaratarak sorunlu gördükleri politikaları, uygulamaları ya da durumları değiştirme süreci olarak tanımlanır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi sivil sözcüğünün Latince kökenidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi "Binyıl Kalkınma Hedefleri" arasında değildir?

Soru 14:

Türkiye'de çevreciliğin feminizm ile birlikte 1980’ler boyunca toplumsal muhalefetin taşıyıcısı rolünü üstlendiği, enerji ve turizm yatırımlarına karşı gelişen çevre hareketi dönemi hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi toplumların çevre konusundaki duyarlılığını arttıran sorunlar arasında yer almaz?

Soru 16:

Yeni toplumsal hareketlerin aktörleri bakımından hangisi söylenemez?

Soru 17:

Toplumsal hareketler neye tepki olarak ortaya çıkmıştır?

Soru 18:

I. Toplumsal hareketler eğitsel olmaktan çok politik süreçler olarak görülmektedir. II. Eğitim araştırmaları gündelik hayatta oluşan informel öğrenmeyi görmezden gelmektedir. III. Yetişkin eğitimindeki profesyonelleşme ve iş yerinde eğitim gibi trendler araştırmacıları sınırlandırmaktadır. IV. Eğitimin toplumsal değişmenin aracısı olduğu konusunda görüş birliğine varılamamıştır. Holst’a göre eğitimcilerin toplumsal hareketler yoluyla öğrenme konusunu göz ardı etme nedenleri hangilerinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 19:

Eski toplumsal hareketlerin ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Küçük toplumsal grupların yok olmasıyla birlikte modern toplumun, soyutlanma, kişiliklerin kaybolması ve yabancılaşmanın egemen olması sonucunda kitle toplumuna dönüştüğünü savunan kuram aşağıdakilerden hangisidir?