logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kent Sosyolojisi

Soru 1:

Artan nüfus büyüklüğü ve yoğunluğu. Emeğin uzmanlaşması: zanaatkâr, tüccar, din adamı gibi uzmanlaşmanın artması, Tapınakların hâkimiyetinde kurulan kentsel mekânlar, Yazının icadı: bilginin işlenmesi için sayısal ve alfabetik belirtme sistemleri vardır. Sanatlarının gelişmesi: sanat, müzik gibi giderek rafine edilmiş kültürel ifade formları olmalıydı. Yukarıdakilerden hangisi / hangileri V. Gordon Childe tarafından belirlenen kentsel devrimin özellikleri arasında yer almaktadır?

Soru 2:

2010 yılında nüfusun yüzde kaçından fazlası kentlerde yaşamaktadır?

Soru 3:

Küçük meta üreticiliğine olan devlet desteğinin azaltıldığı ve küçük üreticilerin çeşitli direnç mekanizmalarını devreye sokmak zorunda kaldığı dönem hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi tarihsel süreçteki sosyoekonomik örgütlenmelerden biri değildir ?

Soru 5:

Aşağıdaki hangi yaklaşıma göre Keynesçi dönemde devlet farklı gruplar arasındaki tartışma ve pazarlıklarda hakem konumundadır?

Soru 6:

Küresel ekonomi ile ortaya çıkan yeni kent oluşumunu tanımlamak için dünya kenti kavramını değil, küresel kent kavramını türeten isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Türkiye’nin kentleşme sürecinde Planlı Kalkınma Dönemi olarak adlandırılan dönem hangi yılları kapsamaktadır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi küçük üreticilik için doğru değildir ?

Soru 9:

Geçinebilmek için içinde bulunulan toplumun ortalama yaşam standardının altında bir gelir ve tüketime sahip olmasına ne ad verilir?

Soru 10:

I. Bedestenler II. Han ve dükkanlar III. Öğrenciler IV. Alimler Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Osmanlı döneminde vakıflar sayesinde gelir elde etmişlerdir?

Soru 11:

İstanbul’da ilk yoğun gecekondu yerleşmesi 1947’de nerede oluşmuştur?

Soru 12:

Eski kent merkezlerinin özellikle yeni orta sınıf tarafından yeniden keşfedilmesi ve kent merkezinde yaşayan işçi sınıfı ile diğer kent yoksullarının yerinden edilmesine ne denmektedir?

Soru 13:

Gelir yetersizliğine bağlı olarak eğitimsiz ve sağlıksız olmanın sonucunda aşağıdakilerden hangisi ortaya çıkar?

Soru 14:

Kentin ayrı bir çalışma nesnesi olarak ortaya çıkışı ilk kez hangi kuramcılar vasıtasıyla gerçekleşmiştir?

Soru 15:

1700'lü yıllar esas alındığında aşağıdaki Osmanlı şehirlerinden hangisi 80.000-100.000 kişiden daha az bir nüfusa sahiptir?

Soru 16:

Osmanlı mali ve iktisadi sistemi uyarınca bir köylü ailesinin bir çift öküzle işleyerek geçimini sağlayabileceği büyüklükteki toprak üzerindeki tasarruf hakkını gösterir sisteme ne ad verilmektedir?

Soru 17:

"1980 sonrasında yaşanan dönüşüm ve bunu hazırlayan yeniden yapılandırma programının temel hedefi, emeğin yeniden üretimini merkeze alan bir __________________________ modelinden sermayenin yeniden üretimine öncelik veren, ______________________________ temelli bir kent yönetimi modeline geçişin sağlanmasıydı." Yukarıda verilen boşlukları sırasıyla aşağıdakilerden hangi ikisi doğru şekilde tamamlar?

Soru 18:

I. İlkel kolektif tarım II. Feodal tarım III. Aile tipi tarım IV. Küçük meta üretimi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri tarihsel süreçte yer alan tarımsal üretimdeki sosyoekonomik örgütlenme biçimleri arasında yer almaktadır?

Soru 19:

1980 dönemi kentleşmesinin sosyo-ekonomik çerçevesinde Yerinden Etme şu ...................şekilde özetlenebilir. Cümlesinde noktalı yerlere hangi şık gelmelidir?

Soru 20:

I. Merkezileşme çabaları özellikle 1930’lu yıllarda belirgin hale gelen liberal gelişme stratejisi tarafından desteklenmiştir. II. Ekonomik yatırımların merkezi yönetimin kontrolünde olması merkezileşme çabalarını güçlendirmiştir. III.  Merkezileşmenin en önemli sonuçlarından biri, kentsel yatırımların ve hizmetlerin olabildiğince maksimuma çıkarılmasıdır. Yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri hangileri doğrudur?