logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kent Sosyolojisi

Soru 1:

Batılı ülkelerin büyük bölümünde çeşitli farklılıklar göstererek de olsa, Keynesçi refah devleti uygulamaları hangi zamanda ağırlık kazanmıştır?

Soru 2:

Bir ülkedeki kimi bireylerin ya da toplumsal kümelerin başka bir ülkeye göç etmelerine ne ad verilir?

Soru 3:

I. Kelimenin kökeni kent kontrolü altında anlamına gelen Latince sub urbe terimine dayanır. II. Kent kültürüne ait değer, davranış ve tutumların benimsenmesi olarak tanımlanır. III. Bu kelime günümüzde büyük bir kente bitişik olarak yapılmış bir alanı ifade etmek için kullanılır. IV. İnsanların yaşaması için gerekli olan kentin kıt kaynaklarını ifade eder. Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri banliyö terimini açıklarken için kullanılabilecek doğru bir ifadedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi bir şehrin uluslararası ticari faaliyetlerin merkezi olması için kullanılan Cohen tarafından kullanılan kıstaslardan biridir?

Soru 5:

Bireyin, hanenin ya da grupların geçinebilmek için içinde bulundukları toplumun ortalama yaşam standardının altında bir gelir ve tüketime sahip olması olarak tanımlanana yoksulluk türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Lee göçün belirleyenleri olarak iki boyut ortaya koyduğu belirleyenlerden ilki nedir?

Soru 7:

Dünya kenti (The World City) kavramını ilk olarak Cities in Evolution (Evrim içinde Kentler) (1915) isimli kitabında dönemin büyük metropoliten alanlarını tanımlamak için kullanmış ve dünya kentlerinin merkezi ekonomik fonksiyonları üzerinde durmuş kent çalışmacısı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 8:

Hangi seçenekte Weber için kent çözümlemesinin iki temel zemini doğru olarak verilmiştir.

Soru 9:

aşağıdakilerden hangisi yerel yönetim birimlerinin özelliklerinden biri değildir?

Soru 10:

Refah devleti döneminin yerel yönetimleri (ı. Dönem) kolektif tüketim araçlarını sağlamakla görevli birimler olarak karşımıza çıkarken, izleyen dönemin (II. Dönem) yerel yönetimleri daha çok sermayeyi ve onun taleplerini desteklemeye yönelmişlerdir. Yerel yönetimlerin bu iki dönemdeki kavranışı benzerlikleri ve farklılaşmaları temelinde karşılaştırıldığında aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

Dünya ölçeğinde üretim ve malların değişiminde ulus-ötesi şirketlerin rolünün muazzam büyümesine sebep olan olay hangisidir?

Soru 12:

Kötü çalışma koşullarında emeklerini kullanan, düşük ya da düzensiz ücret kazanan, sosyal güvenlik sisteminin dışında kalan toplumsal kesimi anlatmak için kullanılan terime ne ad verilir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Crisp’in göçmen ağının işlevlerinden biri değildir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi yoksulluğun ölçümünün nedenleri arasında yer almamaktadır?

Soru 15:

Birey, aile ve toplumsal grupların gıda, barınma, giysi gibi temel biyolojik ihtiyaçlarını karşılayabilecek asgari gelir ve tüketim düzeyinin altında kalması aşağıdaki yoksulluk türlerinden hangisi ile açıklanmaktadır?

Soru 16:

Kişinin varolan kapasitesini geliştirebilmesi ve kullanabilmesi için fırsatlara erişimine ne ad verilir?

Soru 17:

Yoksulluk kültürü kavramını Londra, ABD, Porto Riko, Mexico City ve Mesika’da yaptığı antropolojik çalışmalara dayandırarak açıklayan Oscar Lewis, yoksullara özgü olarak tanımladığı bazı davranış örüntülerinin aynı zamanda evrensel de olduğunu iddia etmektedir. Aşağıdakilerde hangisi Lewis'in yoksulluk kültürünün özelliklerinden biri olarak gösterdiği "Bireysel Özellikler"in kapasamındadır?

Soru 18:

I. Göçün Küreselleşmesi II. Göçün Hafızası III. Göçün Hızlanması IV. Göçün Farklılaşması V. Göçün Kadınlaşması VI. Göçün Statikleşmesi Yukarıdakilerden hangileri Castles ve Miller’ın vurguladığı çağımızdaki göçlerin temel eğilimleri arasındadır?

Soru 19:

Dünya kenti (The World City) kavramını ilk olarak kim kullanmıştır?

Soru 20:

Bireyin geçinebilmek için içinde bulunulan toplumun ortalama yaşam standardının altında bir gelir ve tüketime sahip olması ne tür bir yoksulluktur?