logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kent Sosyolojisi

Soru 1:

Osmanlı şehirlerinde şehrin gündelik yaşamını ve altyapısını takip eden, kurumların ve iktisadi hayatın (iaşe) adaletle, güvenle ve süreklilik çerçevesinde bir verimlilikle çalışmasını sağlayan, şehri idare eden kişi kimdir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı kentlerinin özelliklerinden biri değildir ?

Soru 3:

İstanbul’da birinci boğaz köprüsünün ulaşıma açılış tarihi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Mekânı toplumsal bir ürün olarak gören kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Kentsel dönüşüm 2005 yılı itibariyle Türkiye metropollerinin eski merkezi alanları ile gecekondu alanlarında arsa üreterek yapılaşmaya gitmek gibi bir rasyoneli izlemiştir. Örneğin.......şıklardan hangisiyle tamamlarız?

Soru 6:

1950’deki iktidar değişikliğinin ardından, aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de mekanizasyon sürecinin başlamasına ön ayak olmuştur?

Soru 7:

19. yüzyılda erken dönem kentsel dönüşümünün sağlanmasını başlıca sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

1980 sonrasında dünyada ve Türkiye’de değişen yerel yönetim uygulamalarının anahtar kavramı __________________dir. Bu kavramı yerel yönetim sürecinde devletin yanı sıra piyasa ve sivil toplumun yer aldığının bir ifadesidir. Yukarıdaki cümlede verilen boşluğu aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Soru 9:

Aşağıdaki kuramcılardan hangisinin İstanbul’u Nasıl Satmalı? makalesi ile birlikte Türkiye’de de küresel kent konusu kent sosyolojisinin önemli bir konusu haline gelmiştir?

Soru 10:

“Göçün, hiçbir kesin kanuna bağlı olmaksızın yürüdüğü” görüşünü savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

I. İstanbul'un önem kazanması II. Kıyılaşma süreci III. Anadolu kentlerinde üretimin dış pazara açılması Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri 1980 sonrasında Türkiye’nin yerleşim yapısında görülen temel değişimlerdendir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi esnaf örgütlerini idare ederlerdi?

Soru 13:

Erken cumhuriyet döneminde izlenen tarım politikalarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi veya hangileri söylenebilir? I. Halkçılık yaklaşımı benimsenmiştir II. Pozitivist bilim anlayışı benimsenmiştir III. Aşar vergisi kaldırılmıştır

Soru 14:

Planlı Kalkınma Dönemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

I. Cumhuriyetin benimsediği dünya görüşü II. 1929 yılında yaşanan Büyük Dünya Ekonomik Bunalıöı III. Türkiye'de tarım kesiminin yapısından kaynaklanan amaç ve ilkeler IV. Osmanlı'dan kalan tarımsal yapılanma ve politikalar Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri erken Cumhuriyet döneminde izlenen tarım politikalarının amaç ve ilkelerini belirleyen etkenler arasında yer almaktadır?

Soru 16:

iç pazardaki tüketim talebinin genişletilmesi gecekondulunun kentle ekonomik anlamda bütünleşmesi kentli nüfusun bir parçası olarak tüketim talebini canlandırması Gecekonduda yaşayanların apartmanlara taşınmaya başlaması Yukarıdakilerden hangileri 1960'lı yılların gecekondulaşmasıyla ilgilidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi "içerisinde ibadethaneler, eğitim kurumları, yeme-içme alanları, sağlık birimleri, misafirhaneler, hamamlar, çarşılar, su kaynakları ve mezarlıklar gibi pek çok sosyal donatı alanının bir araya geldiği yerleşim birimi"dir?

Soru 18:

Osmanlı’da idari görevlerin ve yürütmenin denetleyicisi ve herhangi bir anlaşmazlıkta karar merci hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdaki yılların hangisinde İngilitere'de mal sahibi olmayanlara seçme ve seçilme hakkı verilmiştir?

Soru 20:

Türkiye'de tarımda “devlet desteğinde modernizasyon” olarak ifade edilebilecek birim alana verimi artırmaya dönük tarımsal politikaların uygulanmaya başlandığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?