logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kent Sosyolojisi

Soru 1:

Hangi yüzyıllarda Avrupa ticaretinde canlanma görülmüştür?

Soru 2:

Kent araştırmalarında eleştirel çalışmaların temel çıkış noktası nedir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi belli bir topluluğa ilişkin yoksulluğun en önemli belirtilerini tespit etmek, analiz yapmak ve çözüm yolları ortaya koymaya yardımcı olan anket çalışmasıdır?

Soru 4:

Osmanlı şehir kurma uygulamalarından biri olarak şehirlerin imarı, ihyası, âbat edilmesi, nüfuslandırılması, huzur ve güvenliğinin temini ve iaşesinin (gıda) temini gibi şehircilik ve şehirleşme faaliyetlerine ne denir?

Soru 5:

I. Yeni bankaların açılması II. Ülke çapında demiryolu ağlarının inşa edilmesi III. Anadolu kentlerinde fabrikaların kurulması Yukarıdakilerden hangisi Erken Cumhuriyet Dönemi’nde ülkenin mekânsal stratejisini oluşturan temel unsurlardandır?

Soru 6:

Mekânsal ve çevresel konuların her zaman sosyal ilişkilerin bölümü ve parçası olduğu anlamına gelen bakış açısı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Kapitalist tarzda örgütlenen işletmeler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 8:

I- Çok uluslu şirketlerin genel merkezlerinin hangi şehirde olduğu II- Haberleşme ağlarının merkezi oluşu III-Uluslararası bankacılık IV-Stratejik şirket hizmetleri V- Büyük limanları bünyesinde barındırması Yukarıda verilen hangi kıstaslar Cohen için bir şehrin uluslararası ticari faaliyetlerin merkezi olmasını sağlamaktadır?

Soru 9:

6360 Sayılı Yasa hangi tarihte yürürlüğe girmiştir?

Soru 10:

"_____________, kentle bütünleşmek isteyen ancak kapitalist sistemin getirdiği dengesiz gelişme ve çarpıklıkların sonucu bunu gerçekleştiremeyen, kentin hizmet ve olanaklarından da yararlanamayan kişidir." Aşağıdakilerden hangisi boşluğa gelmelidir?

Soru 11:

Gecekonduların kat karşılığı verilmesi hangi dönemdedir?

Soru 12:

Türkiye’de tarımda makineleşmenin yaygınlaştığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Bugün elimizde olan kaç tane tahrir defteri ile neredeyse tüm Osmanlı kazaları ile ilgili bilgiler takip edilebilmektedir?

Soru 14:

Ölçeği ne olursa olsun bir miktar toprağa ve üretim araçları mülkiyetine sahip olup, öncelikli hedefi bu mülkiyet sahipliğini kullanarak kendisinin ve ailesinin yeniden üretimini gerçekleştirmek olan ve geçim için zorunlu biçimde ücret gelirine bağlı bulunmayan üretici kategorisine ne ad verilmektedir?

Soru 15:

“Yüzde 25 Kuralı”, her üreticiden 50 tona kadar ki hububat üretiminin %25’inin, saptanan sabit fiyatlardan devlete teslim etmesi zorunluluğudur. Buna göre aşağıdaki yüzdeliklerden hangisine göre 100 ton ve üzeri üretimin saptanan ücretin karşılığında devlete teslim edilmesi gerekir?

Soru 16:

Aşağıdakilerin hangisi "En temel özelliği, merkezi yönetimin gücünü sınırlamayı hedefleyen bir yerinden yönetim yaklaşımıyla yerel yönetimlerin güçlendirilmesi olarak tanımlanmıştır?"

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi kentlerin ortaya çıkmasıyla oluşan kentleşme sürecinin sonuçlarından birisidir?

Soru 18:

Saskie Sassen'in çalışmalarında üzerinde durmadığı noktalara eğilen Taylor, küresel kentlerin hangi özelliğine vurgu yapmaktadır?

Soru 19:

Kent hayatının; insanların yaşaması için gerekli olan kentin kıt kaynaklarını içeren biyotik düzey ve toplumun değer, norm, örf ve adetlerini içeren kültürel düzey olarak iki düzeyde örgütlendiğini ifade eden Chicago Okulu üyesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Azalan marjinal fayda ilkesi tarımsal üretim süreçlerine hangi yönde nasıl yansımaktadır?