logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kent Sosyolojisi

Soru 1:

Orta Doğu'da Erken Dönem Antik Kentler yaklaşık kaç bin yıl önce kurulmuştur?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi batı kentlerinin özellikleri arasında yer almamaktadır?

Soru 3:

I.   Modern, çağdaş, yeni ve örnek bir kentin kurulması II.  İç Anadolu’nun gelişmesini sağlayarak bölgeler arası eşitsizliklerin giderilmesi III. Cumhuriyetin başarılarının bu kentle simgeleştirilmesi IV. Avrupa ülkelerinin dışa bağımlı liman kentleri ekonomileri aracılığıyla kurduğu emperyalist denetimin kırılması Yukarıdakilerden hangisi Ankara'nın başkent seçilme kararında Cumhuriyet rejiminin kent ölçeğindeki amaçları arasında sayılabilir?

Soru 4:

Neoliberal kentleşme dönemi hangi yılları kapsamaktadır?

Soru 5:

I. İslam ve Türklükten kaynaklı ilke ve adaletleri kendi idari süreçlerinde devam ettirmek II. Fethedilen şehirlerin var olan örf ve adetlerine yönelik hassasiyet ve bunları Osmanlı sistemini adapte etme isteği III. Şehrin mimari unsurlarının ve yapılı çevrenin tamir edilerek ve yenilenerek kullanılması IV. Şehrin çevre ve kültürel unsurlarının Türklüğe ait unsurlarla bütünleştirilip dönüştürülmesi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Osmanlı şehirlerinde sürekliliği sağlama unsurları arasında yer almaktadır?

Soru 6:

Tek parsel üzerinde birden fazla kişinin bir araya gelerek gerçekleştirdikleri apartmanlarda, bir kat sahibi olmaları anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi üretimin ve sermaye birikimin sürmesine yönelik işlevlerden biri değildir?

Soru 8:

Bir şehir Müslümanlar tarafından fethedildikten sonra tüm ibadethanelerin camiye çevrilmesi hangi hak kapsamındadır?

Soru 9:

Dünya/küresel kent meselesi Türkiye’de 1990’lı yıllardan sonra tartışılmaya başlanmıştır. 1992 yılında İstanbul Dergisi, küreselleşme olgusunu kent gündeminin önemli bir başlığı olarak ele alırken dünya/küresel kent tartışmalarında İstanbul’un yerini gündeme getiren kişi kim olmuştur?

Soru 10:

İkinci Dünya Savaşı öncesinde hangi nedenle sınırlı kaynakları olan yerel yönetimlerin karşı karşıya olduğu kaynak sorunları bir kriz yaratmamıştır?

Soru 11:

Aşağıdakilerin hangisinde Osmanlı toplumu tasavvufi hayatını ve alışkanlıklarını gerçekleştirebiliyordu?

Soru 12:

Seçeneklerden hangisi 1973’ler sonrasında yeni belediyecilik akımlarının gelişmesi sırasında, belediyelerin merkezi hükümete karşı görev alanını genişlettiği en önemli sosyal işlev alanıdır?

Soru 13:

Yeniden genişleme dönemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Türkiye tarımında küçük meta üreticiliğinin egemenliğini pekiştirdiği dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

I. Yeniden inşa II. Yeniden geliştirme III. Ekonomik etkinliğin yeniden kazanılması IV. Sosyal sorunların iyileştirilmesi Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri kentsel dönüşümün farklı tanımlarının ortak noktaları arasında yer almaktadır?

Soru 16:

Gecekondularda ikamet eden insan profili ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenemez?

Soru 17:

Başka bir yerde oturmasına izin verilmeyen bir dinî unsurun mahallelerini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Osmanlı döneminde şehir idaresinde iktisadi-mali işleri kimler idare etmekteydi?

Soru 19:

Son yarım yüzyılın kentsel yeniden yapılanmaları dikkate alındığında, 1960'lı yıllarda ağırlıklı olarak hangi kentsel dönüşüm politikası uygulanmıştır?

Soru 20:

Küçük meta üreticiliğine olan devlet desteğinin azaltıldığı ve küçük üreticilerin çeşitli direnç mekanizmalarını devreye sokmak zorunda kaldığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?