logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kent Sosyolojisi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi esas olarak yeni kurulacak bir yerleşim bölgesinde ihtiyaç duyulabilecek alt ve üstyapı hizmetlerinin neredeyse tamamını karşılayacak şekilde bir işleve sahiptir?

Soru 2:

Aşağıdakilerin hangisi kapitalist tarımın diğer tarımsal örgütlenmelerden farkıdır?

Soru 3:

Soja, postmodern kentteki süreçleri hangi kent üzerinden incelemiştir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı şehirlerinde adalet, güvenlik, şehircilik ve devletle toplum arasında iletişim gibi pek çok işlevi hep birden üstlenen  en kritik role sahip yöneticilerdir?

Soru 5:

II. Dünya Savaşı sonrası yerel yönetim deneyimlerine ilişkin hangi iki ana dönem tespit edilmiştir?

Soru 6:

Son yarım yüzyılın kentsel yeniden yapılanmaları dikkate alındığında, 1980'li yıllarda ağırlıklı olarak hangi kentsel dönüşüm politikası uygulanmıştır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi ulus-devlet temelli kent süreci görüşünü etkisiz hale getirmiş olan yaklaşımdır?

Soru 8:

Osmanlı’da şehirlerin imarı, ihyası, âbat edilmesi, nüfuslandırılması, huzur ve güvenliğinin temini ve iaşesinin (gıda) temini gibi şehircilik ve şehirleşme faaliyetlerine ne denir?

Soru 9:

I. Tahrir defteri II. Avârız III. Cizye IV. Temettuat kayıtları V. Muhtesip Yukarıdaki belgelerden hangisi nüfusa ilişkin bilgi vermektedir?

Soru 10:

Bireyler ve gruplar arası ilişkiler ve bağlar Kentte uğranılan değişim ve çıkan sorunlar Sosyal reformlar Ülkedeki ekonomik sıkıntılar Yukarıdakilerden hangileri Chicago Okulu'nun üzerinde çalıştığı konulardır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı döneminde Sufîlik çerçevesindeki toplumsal gerçekliğin şehirdeki mekânsal karşılıkları arasında yer almamaktadır?

Soru 12:

I. İlkel (primitive) göç II. Zoraki (forced) göç III. Yönlendirilen (impelled) göç IV. İtme çekme göçü V. Serbest (free) göç VI, Engelli göç VII. Kitlesel (mass) göç Yukarıdakilerden hangileri William Petersen’ın bireysel ve sınıfsal farklılıkları da gözeterek oluşturduğu göç tiplerindendir?

Soru 13:

Erken Cumhuriyet Dönemi’nde konut inşası ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenemez?

Soru 14:

I- Kırsal arazi talebinin artması II- Karşılıklı bağımlılığın artması III- Emeğin uzmanlaşması IV- Farklı işlevlerin ayrışması V- Zengin-Fakir kutuplaşmasının yaşanmaması Childe’ye göre kentleşme yukarıdakilerden hangilerini kapsamaktadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangi araştırmacı kenti bir kaynak dağıtım sistemi olarak görmektedir?

Soru 16:

Aşağıdaki politikaların hangisinde içeriğinin açıklamasında çevresel yaklaşım için peyzaj ve yeşilleştirme hedeflenmiştir?

Soru 17:

1994 ekonomik krizi, 1990-2000 döneminde tarımsal destekleme politikaları açısından daha istikrarsız olarak ifade edilebilecek politikaları beraberinde getirmiştir. Buna göre aşağıdaki dönemlerden hangisi istikrarsızlığı ifade eden dönemleştirmelerden biri değildir?

Soru 18:

Herhangi bir iktisadi faaliyet kolunda bir miktar işgücünün o faaliyet kolundan çekilmesi durumunda toplam çıktı düzeyinde herhangi bir değişiklik olmaması durumuna ne ad verilmektedir?

Soru 19:

Temel sorunsalı kırdan kente göç edenlerin kentle bütünleşme ve yabancılaşma gibi sorunlarına çözüm önermek olan Türkiye'de kent çalışmalarını etkileyen kuram hangisidir?

Soru 20:

Çiftçiyi Topraklandırma Kanununun Mecliste kabul edildiği tarih aşağıdakilerden hangisidir?