logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kent Sosyolojisi

Soru 1:

I. Yaşanan yerle ilgili faktörler II. Gidilmesi düşünülen yerle ilgili faktörler III. Zamansal unsurlar IV. İşe karışan engeller V. Bireysel faktörler Yukarıdakilerden hangileri Everett Lee’nin belirlediği göçe ait itici ve çekici faktörlerdendir?

Soru 2:

Küresel kenti dünya ölçeğinde hacim ve hız olarak artan trafiğin kontrol edildiği meka^nlar olarak tanımlayan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Klasik sosyologların şehirlere ilişkin görüşlerine göre aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi yoksulluk kültürünün özelliklerinden biri değildir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi "devletleştirilmiş kent" yaklaşımının sorunsallarından biridir?

Soru 6:

Dönemin toplumsal yapısının temel belirleyeni olan ve Ravenstein’in çalışmasını üzerine kurguladığı öğe aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

“Kişinin geçinebilmek için içinde bulunulan toplumun ortalama yaşam standardının altında bir gelir ve tüketime sahip olması” aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

I. Ekonomik dönüşümlerin kent dokusunu nasıl etkilediğini inceler II. Henri Lefebre’nin kentsel kuramına dayanır. III. Kentsel mahallelerde yapılan yatırımların niteliğini analiz eder. IV. Bu perspektifin kent üzerine yaptığı tartışmalar Los Angeles okuluna dayanır. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri kente ekonomi politik perspektiften bakan yaklaşımı açıklarken kullanılabilir ?

Soru 9:

“ Belirli bir hedef doğrultusunda ya da belirli bir hedef olmaksızın herhangi bir yere yönelen coğrafi insan hareketi” aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Şehirciliği kapitalist üretimin gelişimi olarak tanımlayan düşünür kimdir?

Soru 11:

Bu yoksulluk tipi, geçinebilmek için içinde bulunulan toplumun ortalama yaşam standardının altında bir gelir ve tüketime sahip olunmasını ifade etmektedir. Yukarıda özelliği verilen yoksulluk tipi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Toplumsal pratikleri algılanan, kavranan ve yaşanan olmak üzere üçe ayıran kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Klasik Roma şehrinin merkezine ne ad verilmektedir?

Soru 14:

V. Gordon Childe "Emeğin uzmanlaşması, toplumsal görevlerin karşılıklı bağımlılığının artması ve farklı işlevlerin ayrışması aracılığıyla gelişen bir sürecin sonunda gerçekleşmektedir", tanımını aşağıdakilerden hangisi için yapmıştır?

Soru 15:

I. Ulus-ötesi şirketler tarafından kontrol edilen yeni bir uluslararası iş bölümünün ortaya çıkması II. 2. Dünya Savaşı sonrası dönemde eski endüstrileşmiş dünyada egemen olmuş Fordist-Keynezci teknolojik-kurumsal sistemin krizidi III. Sovyetler Birliği'nin çöküşü ile oluşan tek kutuplu dünya Küresel kent kuramcıları, kent-merkezli küresel kapitalizm yapılanışına doğru olan değişikliği, 1970’lerin ortasından beri süren birbiriyle ilintili iki sosyo-politik dönüşüme gönderme yaparak analiz etmektedirler. Aşağıdakilerden hangilerinde bu ikili doğru olarak verilmiştir?

Soru 16:

McKenzi’nin ekolojik bakış açısına göre siyasi merkezler ve sürgün yerleri gibi örneklerle açıklanan topluluklara ne ad verilmektedir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisinin kentleşme modeli, avcı ve toplayıcı toplumlardan modern kentsel ekonomilere dayalı olanlara geçiş ile nitelendirilen evrimci anlayış üzerine kuruludur?

Soru 18:

Dünya kenti (The World City) kavramını ilk olarak kullanan çalışmacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Castles ve Miller.............. adlı eserinde modern dünyadaki uluslararası göçü ve bunun nasıl yaşandığını ayrıntılı şekilde anlatmaya çalışmaktadırlar. Buna göre yukarıdaki boşluğa aşağıdaki seçeneklerden hangisi getirilmelidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Ortaçağ kentlerinin ayırıcı özellikleri arasında yer almamaktadır?