logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kent Sosyolojisi

Soru 1:

* Merkezi düzeyde büyük sermayenin çıkarlarını temsil eden korporatist özellikler gösteren bir temsiliyet biçimi vardır. * Yerel düzeyde yerel eşraf ve küçük girişimciler olmak üzere küçük ölçekli, yerel çıkarların temsil edildiği bir temsiliyet yapısı vardır. Aşağıdakilerden hangisinde devlet içinde ve etrafında birbiriyle belli ölçülerde eklemlenen ikili bir temsiliyet yapısının görüldüğü dönem verilmiştir.

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi çok partili dönemde de belediye başkanlarının merkezi hükümetçe atanmasının gerekçelerinden biri değildir?

Soru 3:

Hangi yıl çıkarılan 1580 sayılı Belediyeler Yasası’yla nüfusu 2000’in üzerinde olan tüm kentlerde belediyeler kurulması zorunlu hale getirilmiştir?

Soru 4:

Osmanlı şehirlerinde sadece hukuki İşlere bakmakla kalmayıp, şehrin gündelik yaşamını ve altyapısını takip eden, kurumların ve iktisadi hayatın adaletle, güvenle ve süreklilik çerçevesinde bir verimlilikle çalışmasını sağlayan, şehri idare eden görevli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

İyi bir kentsel yönetişimin sahip olması gereken ilkeler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdakilerin hangisinde azalan marjinal fayda ilkesinin tanımı doğru olarak yapılmıştır?

Soru 7:

İthal ikameci politikalar hangi dönemde benimsenmiştir?

Soru 8:

Kötü çalışma koşullarında emeklerini kullanan, düşük ya da düzensiz ücret kazanan, sosyal güvenlik sisteminin dışında kalan toplumsal kesimi anlatmak için ............... ......... kavramı kullanılmaktadır. Yukarıda boş bırakılan kısma aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 9:

Tüketim estetiğinden yoksun, kentin nimetlerinden yararlanan ve kent kültürünü yakalayamamış kişiler olarak kurgulanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Osmanlı döneminde şehirlerin imarı, ihyası, âbat edilmesi, nüfuslandırılması, huzur, güvenlik ve iaşesinin temini gibi şehircilik ve şehirleşme faaliyetleri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

1950-60 yılları arasında mahalleleşme başladı. 1960-70li yıllarda sosyal afet olarak görüldü 1976 yılında yasalaştı. 1970lerde yeşil ağırlıklı mahallelere dönüştü. Yukarıdakilerden hangileri Türkiye'deki gecekondulaşma ile ilgili doğru ifadelerdir?

Soru 12:

I. Gecekondulara rant paylaşım hakkı verdi. II. 1983-1988 yılları arasında birbiriyle ilişkili 5 tane af yasası çıkarıldı. III. Gecekondu alanları hazineye devredildi. Islah İmar Planı Kavramı ve Uygulaması ile ilgili yukarıdakilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 13:

11. ve 15. yüzyılda Avrupa'da yaşanan ticari canlanmanın temel nedeni nedir?

Soru 14:

Osmanlı şehirlerinde, genel olarak bedesten, han, arasta ve çarşılarda bulunan dükkânların mülkiyetinin tamamı aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 15:

1945–1950 döneminde gecekondu kavramı yerine kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Neo liberal politikaların temel belirleyenleri arasında sayılmamaktadır?

Soru 17:

I. Tahrir defteri II. Avârız kayıtları III. Cizye kayıtları IV. Temettuat kayıtları Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Osmanlı Devleti'nde nüfus ve iskân işlerinde kullanılmaktadır?

Soru 18:

“Tarımsal gelişme ile kapitalist gelişme aynı süreci izlemez, birbirinden farklıdır, fakat kapitalizm ve KMU¨ birlikte olabilir ve bu birliktelik gereklidir. Çünkü¨ tarımda var olan küçük ve büyük işletmeler kaçınılmaz ve ilerlemeci olarak sürekli dönüşüm halindedirler.” düşüncesini savunan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

... aynı bölgeden, aynı ilden, aynı ilçeden veya aynı köyden kente göç eden insanların kentte aynı mahalleye yerleşmeleri anlamına gelmektedir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 20:

1991’de yayımladığı “Küresel Kent: New York, Londra ve Tokyo (The Global City: New York, Londra, Tokyo) adlı kitabında küreselleşmeyle birlikte 1980’lerle gelişen ve yeni bir sürece giren dünya ekonomisinin büyük kentler ile olan etkileşimini ve söz konusu kentlerde ortaya çıkan değişimi gözlemleyerek yeni bir kent tipinin oluştuğunu savunan kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?