logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kent Sosyolojisi

Soru 1:

Hangi antik şehir tanrıça Athena'yı onurlandırmak için inşa edilmiştir?

Soru 2:

Hangisi, dünya kenti hiyerarşisi ölçümünde Beaverstock, Smith ve Taylor tarafından yapılan alfa-beta-gama dünya kentleri sınıflandırmasında alfa ülkeleri arasında yer alır?

Soru 3:

Taylor’un Batı Asya ve Kuzey Afrika kentleri üzerine yaptığı değerlendirmesinde küresel ağ bağlanırlığı açısından en yüksek sıralamaya sahip kent aşağıdakilerden hangisi olmuştur?

Soru 4:

En çarpıcı özelliklerinden biri, bir yandan Marksist yaklaşımın vurguladığı makro düzeydeki güç ilişkilerini ve ekonomik yapıların sınırlayıcılığını, diğer yanda yönetimci bakış açısının kent yöneticilerine ithaf ettiği özerkliği dikkate alan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

I. Ölüm oranlarının düşmesi II. Yeni teknolojilerin üretimi arttırması III. Göç oranlarının artması IV. Hijyenik şartların kaybolması Avrupa’da sanayi şehirlerinin ortaya çıkışı 1800’lü yıllara dayanır. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri bu dönemin özellikleri arasında gösterilebilir ?

Soru 6:

Küresel kentlerin gelişimini emek-sermaye ilişkisi çerçevesinde analiz ederek, küresel kentlerin oluşumunda özellikle sermaye birikiminin belirleyici rol oynadığını vurgulayan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdaki düşünürlerden hangisi Chicago Okulu kuramcılardan biri değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi artık toplumların ve kentlerin bahsedilemez bir biçimde karmaşık hale geldiğini, çıkar gruplarının çeşitlendiğini ve dağınıklaştığını, bu çerçevede de belli bir grubun kenti kontrol etmesinin mümkün olmadığını öne süren yaklaşımdır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi 2016 yılında TÜİK Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırmasında Finansal sıkıntıda olma durumunu ifade eden maddi yoksunluk oranını ifade etmektedir?

Soru 10:

Aşağıdaki hangi seçenekte Keynesçi kent yönetimlerindeki üç sektör doğru olarak verilmiştir?

Soru 11:

Devleti hâkim sınıfın genel çıkarlarına hizmet eden bir araç olarak görmektedir. Devlet, kendi içinde bütünlüğe sahiptir. Devletin farklı birimleri arasındaki çelişkiler ya yok sayılır ya da önemsenmez. Yerel yönetimleri de kolektif tüketimi örgütleyen ve sunan kurumlardır. Yukarıdakilerden hangileri araççı yaklaşım ile ilgilidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi Castles ve Millere göre çağımızdaki göç olgusunun dört temel eğiliminden biri değildir?

Soru 13:

1970’lerin sonuna kadar olan Keynesçi dönem olarak tartışılırken, hangi yıldan bugüne kadar olan dönemi Keynesçilik sonrası, neo-liberal dönem olarak ele alınmaktadır?

Soru 14:

Toplumların ve kentlerin bahsedilemez bir biçimde karmaşık hale geldiğini, çıkar gruplarının çeşitlendiğini ve dağınıklaştığını, bu çerçevede de belli bir grubun kenti kontrol etmesinin mümkün olmadığını öne süren anlayışa ne ad verilir?

Soru 15:

Üretimin büyük ölçekli ve gelişmiş teknoloji temelinde fabrikalarda gerçekleşmesine ne ad verilir?

Soru 16:

Avrupa kentleri arasında İstanbul’un küresel kent bağlanırlığı hangi sıradadır?

Soru 17:

Aşağıdaki kuramcılardan hangisi küresel kentin oluşumunu kapitalizmin yeniden yapılanma sürecine dayandırmıştır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Castles ve Miller’e göre göçün eğilimlerinden biri değildir?

Soru 19:

Cockburn’e göre yerel devlet kentsel düzeyde yerine getirmesi gereken belli başlı işlevleri vardır.  Üretimin ve sermaye birikimin sürmesine yönelik işlevler de bunlardan biridir. Buna göre aşağıdakilerden  hangisi üretimin ve sermaye birikimin sürmesine yönelik işlevlerin kapsamında değildir?

Soru 20:

Bu yaklaşıma göre günümüz kentleri, özellikle sermaye birikimi ve sınıf çatışmasını da içeren kapitalist üretim tarzı ile bağlantılı olan sosyal süreçlerin mekânsal somutlaştırılmış hallerinden başka bir şey değildir. Yukarıdaki çıkarım kentleşme sürecindeki yaklaşım türlerinden hangisine aittir?